Kaiken takana on koodi – ja sen voi oppia 12 viikossa

Miten koodi pyörittää maailmaa? Ja miten sen oppiminen 12 viikon intensiivikoulutuksessa on mahdollista? IT-konsulttina ja -kouluttajana työskentelevä Tommi Teräsvirta kertoo.

Tietokoneet ja niiden käyttämä kieli on muuttanut maailmaamme käsittämättömän paljon kohtuullisen pienessä ajassa. Jos kuka tahansa saisi kyydin aikakoneella 30 vuoden takaa nykypäivään, jäisi aikamatkustajan suu taatusti auki monessa arkisessa kohtaamisessa 2019-luvun alkuasukkaan kanssa.

Koodi on yksi käytetyimmistä ja arkemme kannalta vaikuttavimmista kielistä. Sen osaamisesta on pelkästään hyötyä ja sen osaajille on työmarkkinoilla jatkuvaa tilausta.

Academyn 12 viikon ja vakituisen työpaikan Academic Workin asiakasyrityksen palveluksessa takaavan koodauskoulutusohjelman opettaja Tommi Teräsvirta Sovellolta osaa avata tämän kiehtovan kielen sekä sen oppimisen saloja syvemmin.

MIKSI KOODIN PITÄISI KIINNOSTAA?

Koodi on lähes huomaamattamme ja varsin perustavanlaatuisesti muokannut meitä – arkeamme, työtämme, vapaa-aikaamme, tapaamme olla yksin ja yhdessä. Koodilla tarkoitetaan ohjeiden antamista tietokoneelle ja muille älylaitteille eri ohjelmointikielillä. Ilman koodia kaikki nämä laitteet olisivat vain hyödytön kasa rautaa.

“Paras koodi minun mielestäni on usein sellaista, ettei sitä miellä koodiksi. Jos koodi toimii oikein, niin esimerkiksi henkeä ylläpitäviä laitteita – kuten erilaisia sairaalalaitteita – ei ajatella koodin kautta. Usein koodiksi mielletäänkin asioita, jotka eivät toimi kunnolla ja se teknisyys paistaa sieltä läpi”, kuvailee pitkän uran koodin parissa tehnyt Teräsvirta.

Hän myötäilee ajatusta, että koodi nykyisin pitkälti pyörittää maailmaa. Koodia on käytännössä aika lailla kaikkialla. Tommi listaa lukuisia erilaisia koodin käyttökohteita – kuten autot, lentokoneet, junat ja laivat – eikä pysähdy siihen.

“Yksi kollega aina välillä päivittää polkupyöränsä vaihteiston firmwarea. Matkapuhelin ja some ovat myös yksi arkipäiväinen esimerkki koodin käyttötavoista. Eikä muutenkaan nykyisin juuri löydy paikkoja, jossa koodilla ei olisi jonkinlaista roolia, mutta usein juuri siten, ettei koodia huomaakaan.”

Koodi koskettaa meitä kaikkia ja kasvavalla alalla riittää töitä, opittavaa, haasteita ja monipuolisia tehtäviä. Mutta miltä koodaus sitten ammattina tuntuu?

“Oma työni on erittäin vaihtelevaa ja monipuolista, harvemmin on kahta samanlaista päivää.”

Teräsvirta itse päätyi alalle omien sanojensa mukaan vahingossa, kuten moni tekee. Työt alkoivat Helsingin yliopistolla, jonka tutkimusryhmästä hänet myöhemmin houkuteltiin IT-koulutusyritykseen. Tällä tiellä hän on edelleen ja omien sanojensa mukaan kokee elävänsä “aika tavalla konsultin arkea omalla tavallaan”.

VOIKO KOODAAMISEN JA UUDEN AMMATIN TODELLA OPPIA 12 VIIKOSSA?

Koodaaminen on digitaalista luomistyötä: Academyn koodauskoulutuksessakin johtotähtenä on, että lähes kaikki mitä halutaan tehdä, on mahdollista tehdä koodilla. Myös sen oppiminen on mahdollista 12 viikossa, kiitos kiihdytetyn oppimisen.

Aivotutkimusten mukaan oppiminen on tehokasta, kun se tapahtuu innostavien, motivoivien ja tiiviisti työelämään kytkeytyvien aktiviteettien avulla. Siksi Academyn intensiivikoulutus koostuu lyhyistä teoriaosuuksista, joita seuraa opitun harjoitteleminen käytännössä, yksin ja ryhmässä. Myös kokeneen ja innostavan opettajan rooli on erittäin tärkeä Academyssä: jatkuvan ohjauksen ansiosta pysytään varmasti oikealla polulla, eikä käytetä aikaa epäolennaiseen.

Tommi Teräsvirta on käytännössä päässyt näkemään, kuinka nopea oppiminen on mahdollista, kun keskitytään olennaiseen ja kun opiskelijat ovat motivoituneita oppimaan.

“12 viikon jälkeen ohjelman läpikäyneet osaavat koodata saman verran kuin yliopistolta tai ammattikorkeakoulusta valmistuneet, mutta ehkä jopa ammattimaisemmin. Heiltä puuttuu paljon teoreettista osaamista, jota nämä "formaalimman" koulutuksen läpikäyneet ovat saaneet, mutta Academy valmistaakin siihen, mitä on nimenomaan laadukkaan koodin tuottaminen projektissa ja ryhmässä.”

Teräsvirta painottaa, että lisäksi erittäin tärkeä koulutuksessa omaksuttava asia on oppimisen opettelu.

“Nykyisin suurin osa ohjelmoijista joutuu jatkuvasti opettelemaan uusia teknologioita, kieliä, työkaluja yms. Tämän muuttuvan maailman ja siihen sopeutumisen Academyn konsultit osaavat varsin hyvin. Elämän mittaisen oppimisen siis.”

ACADEMYN KÄYNEIDEN KOODAREIDEN TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ VALOISALTA

Kenestäkään ei tule missään lajissa mestaria 12 viikossa. Tommi Teräsvirta muistuttaakin, että Academyn intensiivisen koodauskoulutuksen käyneet osaavat ammatin perustaidot, tietävät että paljon täytyy oppia lisää, ja heillä on sekä taitoa että halua oppia se, mitä eivät vielä osaa.

“Tulevaisuus Academyn läpikäyneillä näyttää minulle päin varsin valoisalta. Monella on myös aiempaa työhistoriaa, jota voi mahdollisesti hyödyntää myös tässä uudessa ammatissa paljonkin”, Tommi tiivistää.

Suurimpana haasteena Teräsvirta näkee Academysta suoraan työelämään valmistuvilla saman kuin muillakin uusilla IT-alan tekijöillä, eli kokemuksen puutteen. Myös koulutuksen pituus on aiheuttanut jonkin verran ennakkokäsityksiä. Teräsvirta kuitenkin muistuttaa koko koulutuskonseptin disruptiivisuudesta: onhan se aika tajuntaa laajentava kokemus, että joku voi kolmessa kuukaudessa oppia jotain, mitä perinteisesti on opeteltu vuosia.

“Onneksi jo valmistuneet konsultit ovat tehneet hyvää työtä, ja monessa yrityksessä onkin jo huomattu että Academyn konsepti oikeasti toimii.”

Tommin TOP5-tehovinkit koodauksen opetteluun:

Tommi Teräsvirta on mestari näkemään oleellisen ja aivan ensimmäinen ajatus vinkkilistaksi olikin: 1. Koodaa, 2. Koodaa, 3. Koodaa, 4. Koodaa, 5. Koodaa. Koska hän on kuitenkin myös mestari opettamaan, näyttää lopullinen vinkkilista tältä:

  1. Halua koodata
  2. Koodaa
  3. Keksi itse minkälaisen ohjelman haluaisit tehdä, ja tee se
  4. Kysy apua jo osaavilta, pyörää ei kannata tehdä monella tapaa väärin
  5. Tutki, miten muut ovat koodanneet, esimerkiksi avoimen lähdekoodin projektit

Bonuksena: opi virheistä – jos et muiden, niin omistasi!

15.3.2019