logo

Mikä on Google Cloud Platform ja millaisen urapolun se tarjoaa IT-alalle?

Koodausta, kokonaisvaltaista ongelmanratkaisua ja kehittymismahdollisuuksia pitkälle tulevaisuuteen – tätä kaikkea ura pilvipalveluiden parissa pitää sisällään.

Kaikki arjessamme korvaamattomat työkalut – kuten esimerkiksi sähköposti, kalenteri ja sosiaalisen median sovellukset – pyörivät pilvessä. Myös yhä useammat yritykset ovat siirtyneet tai ovat siirtymässä julkisen pilven käyttöön. Yksi maailman käytetyimmistä pilvipalvelualustoista on Googlen tarjoama Google Cloud Platform.

Mikä on Google Cloud Platform?

Google Cloud Platform (GCP) on julkinen pilvipalvelualusta, jonka avulla organisaatiot tallentavat, käsittelevät ja analysoivat dataa ja kehittävät liiketoimintaa tukevia IT-ratkaisuja ja sovelluksia. 

Tietojen ja liiketoimintasovellusten tallentaminen pilveen tuo organisaatioiden toimintaan joustavuutta ja skaalautuvuutta. Jos esimerkiksi verkkokaupaan odotetaan suurta kävijäryntäystä alennusmyyntien alkaessa, ei sivuston kaatumista tai hidastumista tarvitse pelätä, sillä skaalautuvan pilvipalvelun avulla sivuston kapasiteettia voi kasvattaa nopeasti ja ketterästi.

Google Cloud ja muut pilvipalvelualustat tarjoavat organisaatioille myös kustannustehokkuutta. Pilvipalveluiden ansiosta yritysten ei enää tarvitse investoida fyysisiin palvelimiin tai ylläpitää itse konesaleja. Suomalaisille yrityksille Google Cloudin yksi houkuttimista on Googlen ylläpitämä Haminan datakeskus, jonka suomalaiset asiakkaat voivat valita datansa säilytyspaikaksi.

Mitä Google Cloud Platform -alustalla tehdään?

Google Cloud Platformin avulla yritykset rakentavat käyttöönsä verkkopalveluita sekä luovat ja ylläpitävät skaalautuvia pilvipalveluympäristöjä.

Sen sijaan, että tuote tai palvelu tehtäisiin alusta asti itse, Google Cloud tarjoaa kehittäjille valmiita työvälineitä ja komponentteja, joiden avulla verkkopalveluita voidaan rakentaa tai integroida yrityksen olemassa oleviin järjestelmiin. 

Muun muassa tekoälyyn ja koneoppimiseen, data-analytiikkaan, tietokantaratkaisuihin sekä sovelluskehitykseen tarkoitettuja erilaisia komponentteja on yli 100. 

Google investoi suuria summia pilvipalvelualustansa kehittämiseen ja kasvattamiseen, joten tekeminen ja työmahdollisuudet alustan parissa eivät ihan heti lopu kesken.

Työ ja etenemismahdollisuudet Google Cloud -pilvipalvelualustan parissa 

Google Cloud Platformin parissa työskentelee moninainen joukko IT-alan asiantuntijoita, joita kaikkia yhdistää kiinnostus räjähdysmäisessä kasvussa olevaan teknologiaan sekä liiketoiminnallisten haasteiden ratkaisemiseen.

Pilvipalveluiden parissa työskenteleminen voi olla monelle aluksi haastavaa, mutta juuri siksi myös loistava paikka kasvattaa osaamista. Pilvi on se tekninen ”syvä pää”: kun sen hallitsee, omaa loistavat valmiudet kasvaa hyvin monenlaisiin tehtäviin IT-alalla tai liiketoiminnan johtotehtävissä. Tekninen pilviosaaminen on osoitus tulevaisuuden merkittävän teknologian ymmärryksestä, joka on valttikortti hyvin monenlaisissa teknisissä rooleissa.

Lisäksi, kun yhden pilvialustan oppii hyvin, samalla saa hyvät valmiudet omaksua vastaavien ratkaisujen toteutusmallit myös toisilla alustoilla.

Ei pelkkää koodaamista, vaan paljon enemmän – mitä Google Cloud -pilvipalveluosaaja oikeastaan tekee?

Pilvipalveluiden pariin kouluttautuminen ja työllistyminen voi olla oikotie sinne, minne moni etenee koodarin uran kautta. 

Sen sijaan, että opettelisi ensin koodaamaan ja etenisi sitä kautta hallinnoimaan suurempia kokonaisuuksia, pilviasiantuntijana voi päästä huomattavasti nopeammin suunnittelemaan ja rakentamaan kokonaisia palveluita Google Cloud Platformin valmiiden komponenttien avulla.

Koodaustaidoista on kuitenkin hyötyä ja ne ovat myös tiivis osa AW Academyn pilvikoulutuksia. Google Cloud -pilvipalveluasiantuntijakin työskentelee tiiviisti koodin parissa, mutta sen sijaan, että tuote tai palvelu tehtäisiin alusta asti itse ohjelmoimalla, pilviosaaja konfiguroi eli räätälöi ratkaisuja Google Cloud Platformin valmiiden rakennuspalikoiden ja ohjelmointikielten avulla. Pilviosaajat pääsevät työskentelemään kunnolla sovelluskehitysmaailman konepellin alle: käyttäjälle näkyvien toiminnallisuuksien sijaan pilviosaaja tekee paljon töitä kaiken sen parissa, mitä sovelluksen henkiinherättäminen edellyttää.

KOULUTTAUDU GOOGLE CLOUD -PILVIOSAAJAKSI JA ALOITA URA IT-ALALLA! 

Hae AW Academyyn

Tutustu Google Cloud -koulutukseen ja hae!

Miltä kuulostaisi 12 viikon maksuton koulutus ja varma työpaikka sen jälkeen?

Lue lisää Google Cloud -koulutuksesta