Tulevaisuusvarmaa työtä – ja 4 muuta syytä vaihtaa IT-alalle

Mistä IT-alan hype koostuu? Miksi uranvaihto IT-alalle on varteenotettava vaihtoehto kaikenlaisista taustoista tuleville – koulutuksesta, aiemmasta työkokemuksesta, iästä, sukupuolesta ja elämäntilanteesta riippumatta? Millaiset työolot alalla on? Listasimme viisi syytä, joiden vuoksi kannattaa harkita uranvaihtoa IT-alalle juuri nyt.

1. IT-ALALLA OSAAJISTA KILPAILLAAN

Syksyllä 2018 joukko vaikutusvaltaisia suomalaisia IT-johtajia vaati panostuksia ja uutta asennetta IT-alan koulutukseen Helsingin Sanomien yleisönosastolla. Esimerkiksi välittömäksi koodaajatarpeeksi maassamme arvioitiin 7000–9000 osaajaa. 

Tarve ei suinkaan koske vain koodareita, vaan kysyntää on monenlaiselle asiantuntemukselle monipuolisissa rooleissa. Puolitoista vuotta sitten Tekesin johtaja Pekka Sivonen totesi Ylen haastattelussa osaajavajeen IT-alalla voivan kasvaa 50 000 henkilöön vuoteen 2025 mennessä.

Tekijän markkinoilla tekijän on hyvä olla: joustava työ ja kilpailukykyinen palkka ovat alalla sääntö, eivät poikkeus. Monet yritykset pyrkivät olemaan houkuttelevia työnantajia tarjoamalla kattavia etuuksia – polkupyöristä jopa osakkeisiin – ja tekemällä toimistotilasta ja työympäristöstä miellyttävän mitä mielikuvituksellisimmilla keinoin.

2. ALAN KASVU VAIN KIIHTYY – MAAILMANLAAJUISESTI

Tekniikka & Talous -julkaisun mukaan Suomen IT-alan yrityksi ssä työskenteli viime vuonna kesäkuussa 2000 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin samaan aikaan. Tietotekniikan ammattilaislehti Tivin mukaan taas Suomen IT-ala liki tuplasi liikevaihtonsa 10 vuodessa.

Suurinta kasvua odotetaan etenkin nousevien teknologiatrendien, kuten pilvilaskennan, data-analytiikan ja tekoälyn, saralta. Tutkimustalo IDC:n mukaan maailmassa syntyy vuoteen 2027 mennessä yli viisi miljoonaa hyvin palkattua (keskipalkan ylittävää) IT-alan työpaikkaa. Arvioiden mukaan noin puoli miljoonaa näistä työpaikoista syntyy Länsi-Eurooppaan.

3. IT-ALALLA EI TARVITSE JÄMÄHTÄÄ YHTEEN, KAPEA-ALAISEEN TEHTÄVÄÄN

IT-alan kasvun jarruna voi kuitenkin olla osaajapula; kuumimmilla IT:n osaamisalueilla töitä suorastaan pursuaa. IDC:n tutkimuksen mukaan suurinta työvoiman kysyntä on kyberturvallisuuden, pilviteknologioiden, data-analytiikan, big datan ja esineiden internetin osaamisesta.

IDC:n mukaan näissä niin kutsutuissa “hard-to-fill”-positioissa osaajatarve on niin suuri, että valmiiden tekijöiden puutteessa yritykset uudelleenroolittavat ja kouluttavat motivoituneita kandidaatteja myös yritysten sisältä. Tulevaisuuden IT-osaajalla on hyvät mahdollisuudet vaihtaa yhdestä alan tehtävästä toiseen, sillä työnantajat ovat sitoutuneita kartuttamaan työntekijöidensä taitopalettia. Kehittymismahdollisuudet eivät siis IT-alalla lopu kesken.

4. IT-ALALLA OLLAAN YLEISESTI TYYTYVÄISIÄ TYÖHÖN

Universum Globalin loppuvuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset IT-alan työntekijät ovat hyvin tyytyväisiä työhönsä . Työtyytyväisyysindeksissä edelle ylsivät vain metalli- ja kaivosala, rakennusala ja maatalous. Tutkimuksessa kartoitettiin, kuinka tyytyväisiä nykyiseen työnantajaan oltiin, kuinka valmiita työnantajaa oltiin suosittelemaan muille ja oliko vastaaja kiinnostunut vaihtamaan työpaikkaa.

Myös kansainvälisissä mittauksissa työtyytyväisyys alalla on hyvällä tasolla. Spiceworksin Pohjois-Amerikan ja Euroopan IT-alan ammattilaisille tehdyssä tutkimuksessa yli 70 % ala n työntekijöistä on tyytyväisiä työhönsä.

5. ALALLE KAIVATAAN NYT KAIKENLAISIA IHMISIÄ

Siitä huolimatta, että IT-osaajien pöydällä syntyy palveluita kaikenlaisten ihmisten käyttöön, alan ammattilaiset ovat nykyisellään homogeeninen joukko. Alalla peräänkuulutetaankin diversiteettiä – niin ikään, sukupuoleen, kulttuuritaustaan tai koulutustaustaan liittyvää – sillä monimuotoisuus parantaa ryhmän ongelmanratkaisukykyä ja johtaa laadukkaampiin ja luovempiin ideoihin. Tulevaisuudessa IT-alalla halutaan nähdä entisiä tanssinopettajia, biofyysikkoja, finanssialan ammattilaisia, kulttuurituottajia, myyjiä, kielenkääntäjiä, johtajia ja rakennustyöläisiä.

Näin todettiin myös mm. Nokian Risto Siilasmaan ja SuperCellin Ilkka Paanasen allekirjoittamassa HS:n mielipidekirjoituksessa: “Tulevaisuuden koodareilta tarvitaan matemaattisen tai teknisen taidon rinnalle luovaa ja yhteiskunnallista ajattelua. Psykologiaa, sosiologiaa, palvelumuotoilua. Tulevaisuuden taiteilijat ja tuloksentekijät, innovaattorit ja muotoilijat ovat myös koodaajia.”