Töissä saa viihtyä – miksi IT-alassa on imua ja miksi se on tärkeää

Onko arkena jo aamulla kesäkurpitsa otsassa vai mahtuuko maanantain ja perjantain väliin myös työhön liittyvää iloa ja innostumista? Työ on elämänlaatutekijä ja siksi työn imuun kannattaa panostaa.

Työn imulla tarkoitetaan myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa työssä sekä työn kokemista merkityksellisenä. Yhä harvempi tekee työtä vain elääkseen, vaan siltä kaivataan merkitystä. Työn pitäisi rakentaa muutakin kuin pankkitilin saldoa, sillä taloudellinen arvo on vain yksi monista työn merkityksellisyyden tekijöistä.

Monelle oman alansa ammattilaiselle viikonloput voivat tuntua liian lyhyiltä palautumiseen. Epävarmuus on arkipäivää ja yksi projekti on tuskin päättynyt kun seuraava jo puskee päälle. Harvoin saa hommia ns. pakettiin ja jonglööraaminen useamman pallon kanssa on tuttua – näin myös IT-alalla, jossa kuitenkin tutkimusten mukaan työhyvinvointi on todella hyvällä tasolla.

Mikä on IT-konsulttien arjen onnen salaisuus? Miten he tasapainoilevat työelämän vaatimusten ja muun elämän välillä? Mikä motivoi heitä? Ei arvuutella, vaan annetaan kahden Academyn kautta IT-alalle kiihdyttäneen “kokemusasiantuntijan” kertoa lisää.

Kun työssä on enemmän imua kuin turhautumista

Työn imua voivat vahvistaa esimerkiksi

  • riittävä vaihtelevuus työtehtävissä
  • itsenäisyys ja vaikuttamismahdollisuudet
  • työtovereilta tai esimieheltä saatu tuki ja arvostus
  • vastuu ja kehittymismahdollisuudet.

Nämä ovat myös niitä tekijöitä, joita Academyn 12 viikon koulutuksen kautta uudelle IT-uralle työllistyneet kertovat arvostavansa nykyisessä työssään.

Sari Paavilainen (ent. englanninopettaja ja yrittäjä, nyk. full stack -ohjelmistokehittäjä)

Englanninkielestä koodiin vaihtanutta Saria motivoi vahvasti se, että saa ratkoa ongelmia ja siten edistää ihmisten hyvinvointia – vieläpä hyvien tyyppien kanssa.

“Mitä konkreettisemmin työni parantaa ihmisten arkea, sitä merkityksellisemmältä se tuntuu. Nämä teemat olivat vahvasti läsnä aiemman urani parhaissa kokemuksissa – ja on ihanaa huomata, että vaikka toimiala on täysin eri, niin nykyisessä työssäni on näitä ihan samoja elementtejä”, Sari summaa.

Työn imu voi kuulostaa maagiselta jutulta, mutta perustuu ihan tosimaailman kokemuksiin ja tekoihin. Sari kuvailee omaa työnsä imua vaivattomalta tuntuvalla tavalla.

“Koen päivittäin hyviä fiiliksiä, innostumista ja iloa töissä – sekä varsinaisiin työtehtäviin että tiimin kanssa työskentelyyn liittyen. Ehkä työn imua on se tunne, että työ kannattelee elämässä enemmän kuin kuormittaa.”

Sari kokee, että itsenäisyyden ja tuen tasapaino toimii tällä hetkellä hänen työssään todella hyvin, erityisesti kun juniorina ei vielä ihan kaikkea osaa yksin toteuttaa. Itsenäisesti saa tehdä, ja tukea saa heti kun tarvitsee. Tämä liittyy vahvasti myös kehittymismahdollisuuksiin: kun taidot ovat karttuneet, Sari on päässyt ajoittain tekemään myös isompia kokonaisuuksia itsenäisemmin.

Yksi merkittävä tekijä työn imun rakentumisessa on työtovereilta sekä esimieheltä saatu tuki ja arvostus. Tähän Sari yhtyy. Käytännössä häntä motivoi uran- ja alanvaihtoon juuri kaipuu tiimiä ja yhteistä tekemistä kohtaan. Academyn 12 viikon intensiivinen koulutus saman innon ja uteliaisuuden jakaneiden tyyppien kanssa vastasi tähän kaipuuseen – ja jatkoa on seurannut myös Sarin nykyisessä työpaikassa Aibidialla.

“Nykyisessä työpaikassani on pidetty tosi hyvin huolta siitä, että tasaisin väliajoin pidetään pomon kanssa kahdenkeskisiä keskusteluja. Niissä olen kokenut saavani sekä arvostusta että isomman mittakaavan tukea devaajana kehittymiseen. Lisäksi ruohonjuuritasolla arjessa meillä on hyvä ja avoin keskustelukulttuuri, jossa tukea saa kun sitä pyytää ja myönteistäkin palautetta tulee.”

Vaikka työ olisi merkityksellistä ja viikkoon mahtuisi enemmän hyviä kuin huonoja päiviä, joutuu moni tasapainoilemaan nykypäivän työelämän ja muun elämän vaatimusten välillä. Miten Sari tekee sen?

“Hyvä arki on mielestäni sitä, että elämässä on antoisan työtilanteen lisäksi myös muuta mielekästä. Yrittäjävuosien aikana opin monen muun asian ohella sen, miten tärkeää on huolehtia ihan perustarpeista, vaikka työ olisi kuinka mielekästä. Ja vaikka sen kuinka ymmärtäisi, niin työpaikan kulttuuri on ihan keskiössä siinä, että työelämän vaatimukset eivät laajene koko elämän vaatimuksiksi.”

Sari on mennyt uranvaihdoksen tuomaa muutosta kohti kaikkeen muuhunkin soveltamallaan elämänasenteella: “Tästäkin seuraa jotain hyvää.”

“Itse koen Academyn antaneen loistavan konkreettisen kokemuksen siitä, että ihan mitä tahansa voi oppia. Kun nykyään töissä tulee vastaan asia, josta ei ole mitään käsitystä, se ei tunnu esteeltä vaan haasteelta: haenpa kupin kahvia ja sitten katsotaan.”

Riina Moilanen (ent. farmaseutti, nyk. junior ohjelmistokehittäjä Lääketietokeskuksella)

“Työ on minusta merkityksellistä, kun voin olla hyödyksi ja näen työni jäljen konkreettisesti. Loputtomat ratkottavat ongelmat ja tulevaisuuden uusien teknologioiden suomat visiot motivoivat minua valtavasti.”

Academyn 12 viikon prässin läpikäynyttä Riina Moilasta ajoi uranvaihtoon halu laajentaa osaamistaan ja löytää ura, jossa voi kehittyä ja joka tempaisee mukaansa. Innostuksen koodiin hän löysi Helsingin yliopiston Java-verkkokurssilta ja se oli samantien menoa.

“Olin jo pitkään harkinnut IT-alaa ja jonkin koodikielen opettelua. Rohkaistuin lopulta kokeilemaan Helsingin Yliopiston Java-verkkokurssia ja innostus koodaamiseen syttyi heti. Löysin nopeasti myös #mimmitkoodaa-ohjelman ja pääsin muutamiin heidän järjestämiinsä ilmaisiin koulutuksiin mukaan. Nähtyäni muita koodareita ja keskusteltuani heidän kanssaan alasta, minulla syntyi vahva tunne siitä, että minusta tulee koodaaja.”

Riina komppaa Saria siinä, että työssä on nykyisin enemmän imua kuin turhautumista.

“Koen innostumista ja iloa työssäni lähes päivittäin. Toki väliin mahtuu myös fiiliksiä, kun hakkaan päätä seinään muutaman hassun koodirivin takia. Ongelman ratkettua kuitenkin koen valtavaa onnistumisen iloa. Mitä haastavammalta ongelma on tuntunut aluksi, sitä parempi fiilis on sen ratkettua.”

Riinalle jokainen työpäivä on erilainen ja hän on päässyt tutustumaan usean erilaisen sovelluksen kehittämiseen. Hän myös komppaa tiimin voimaa hommien hoitamisessa sekä työn imun rakentumisessa.

“Minua kuunnellaan ja mielipiteitäni arvostetaan sekä voin vaikuttaa työnkuvaani ja tuleviin projekteihini. Työni on todella itsenäistä, mutta saan apua kollegoiltani aina tarvittaessa ja osallistun myös useisiin moniammatillisiin tiimipalavereihin.

Minusta on mahtavaa tuottaa sovelluksia terveydenhuollon ammattilaisten arjen helpottamiseksi. Voin yhdistää työssäni aiemman ammattini tuomaa tietotaitoa sekä käytännön näkökulmia. Minulla on todella osaavia kollegoita tiimissäni ja on mahtavaa olla osana moniammatillista yhteistyötä. Kokeneemmilta sovelluskehittäjiltä saan paljon hyviä vinkkejä ja eväitä omaan työhöni.”

Tasapainoilu työelämän ja muun elämän vaatimusten välillä on tuttua myös Riinalle.

“Arjesta tekee hyvää mielekäs ja antoisa työ sekä työyhteisö, johon tunnen kuuluvani hyvin. Vaikka uuden opettelua voisi jatkaa loputtomiin myös vapaa-ajalla, on hyvä pitää välillä pieni breikki. Minulla parhaita oppimista tukevia taukoja ovat tanssiminen, lukeminen, leffojen katselu ja koiran kanssa luonnossa liikkuminen”, Riina avaa.

Myös Riinan uteliaalla ja hassuttelevalla elämänasenteella sekä loppumattomalla tiedonjanolla on roolinsa muutosten edessä. Riina liputtaakin elinikäisen oppimisen ja uteliaan mielen puolesta.

“Millä tahansa alalla, varsinkin IT-alalla, tulee lähes päivittäin vastaan uutta opittavaa. Lähes jatkuvasti voisi lukea uusia mielenkiintoisia artikkeleita, opetella uuden kielen, kertailla jo oppimiaan asioita ja tehdä tutoriaaleja. Kaikkea ei voi, eikä tarvitsekaan osata, mutta tällä alalla pitää olla utelias ja pysyä ajan tasalla uusimmista teknologioista.”

Mikä sinusta tulee isona?

Työn imu ja merkityksellisyys ovat tärkeitä siksi, että vietät töissä puolet valveillaoloajastasi. Työ on elämänlaatutekijä. Jokainen meistä on oman elämänsä paras kokemusasiantuntija ja jokainen vain itse osaa vastata kysymykseen siitä, onko oma ura kestävällä pohjalla. Kaikilla on kuitenkin omat motivaatiopainotuksensa, toiveensa ja tarpeensa.

Sen sijaan, että mietitään mikä minusta tulee isona, on kannattavaa silloin tällöin miettiä, että mitä minä haluaisin tehdä tai teenkö sitä jo. Oman työn imun testaaminen onnistuu näppärästi esimerkiksi TTL:n sivuilla .

Jos testitulos ei vakuuta tai tiedät jo testaamattakin, ettei oma ura nappaa, ei hätää: vaihtoehtoja on. Tulevaisuuden työelämä on jo täällä ja yhteen ihmiselämään mahtuu monta uraa. “Mikä sinusta tulee isona” tai “miksi haluat valmistua” ovat kysymyksiä, joiden parasta ennen -päiväys on jo mennyt. “Mitä sinä haluat tehdä” osuu kysymyksenä lähemmäs oikeaa kohdetta maailmassa, johon kuuluu elämänpituinen oppiminen ja jatkuva muutos.

Mitä sinä siis haluaisit tehdä?

Tutustu AW Academyn koulutuksiin!