Lue Lisää
Kun softa täyttää maailmamme, on sen laadun testaajille kyltymätön kysyntä. Testiautomaatio onkin nouseva ja rajattomia kehityspolkuja sisältävä ala, joka yhdistää luovuutta sekä ongelmanratkaisua. Samalla se toimii ainutlaatuisena näköalapaikkana kokonaisvaltaiseen ohjelmistokehitykseen.

2020-02-28

2020-02-28

Testiautomaatio on uniikki ponnahduslauta IT-alalle

Kun softa täyttää maailmamme, on sen laadun testaajille kyltymätön kysyntä. Testiautomaatio onkin nouseva ja rajattomia kehityspolkuja sisältävä ala, joka yhdistää luovuutta sekä ongelmanratkaisua. Samalla se toimii ainutlaatuisena näköalapaikkana kokonaisvaltaiseen ohjelmistokehitykseen.

Mutta mikä käytännössä tekee työstä testaamisen parissa kiinnostavaa, mitä se antaa tekijälleen ja miksi uudelle IT-uralle kannattaa kiihdyttää juuri tästä moniulotteisesta aloituspisteestä?

Annetaan ammattilaisten alan terävimmästä kärjestä Signant Healthilta, Qentinelilta ja Kalmarilta kertoa lisää. Artikkelin lopusta löydät lisää tietoa yrityksistä ja rooleista, joihin voi työllistyä AW Academyn 12 viikon intensiivikoulutuksen jälkeen.

Kädet syvällä testauksessa

Mitä IT-alan luvatulta maalta vaikuttava testiautomaatio sitten käytännössä on, mitä se antaa ja toisaalta myös vaatii tekijältään?

Yksinkertaistettuna testiautomaation tehtävänä on varmistaa, että jo lähes kaikille elämänalueille ulottuvat ohjelmistot, joista jopa henkemme voi olla kiinni, toimivat varmasti, turvallisesti ja käyttäjän tarpeisiin vastaten.

Signant Healthin testaustiimin vetäjä Mikko Vaha kuvailee, kuinka jokainen ohjelmisto on kuin oma maailmansa, jonka laadun varmistamiseen ei ole hopealuotia.

“Testaajan tulee tuotekohtaisesti suunnitella testaukseen strategia, työkalut ja käytännön toteutus, joka tekee työstä monipuolisen ja hauskan. Testaajan tulee myös pystyä katsomaan tuotetta monesta näkökulmasta sekä keksimään erilaisia tapoja, joilla haastaa tuotetta.”

Oppiminen ja uteliaisuus ovat avainasemassa testaajan työssä: pitää pystyä omaksumaan uutta ja kehittymään tuotteen mukana. Innovaatioiden ja ison kuvan ymmärtäminen sekä uusien ideoiden tuottaminen on arkipäivää.

“Testiautomaatio on omanlaistaan salapoliisityötä. Siinä pääsee käytännössä tyydyttämään uteliaisuuttaan ja käyttämään ongelmanratkaisukykyään, kun samalla oppii uusia asioita järjestelmistä, menetelmistä ja työkaluista”, Hannele Kuitunen Qentinelilta tyhjentää.

Testaajan työ on siis hyvin kokonaisvaltaista. Käytännön kautta oppii hahmottamaan kokonaisuuksia ja syy-seuraussuhteita sekä tietenkin vaikuttamaan laatuun.

Testaajan työstä tuntuu sen kompleksisuuden lisäksi löytyvän loputtomasti intoa ja motivaatiota ylläpitäviä tekijöitä, joita ammattilaiset jakavat monisanaisesti. Antti Kari Qentinelilta tiivistää työn parhaat puolet näin:

“Parasta mielestäni testauksen parissa työskentelyssä on ollut se, että on saanut paljon vaikuttaa siihen mitä tekee ja miten tekee. Tietysti, kun tarkoitus on testata softaa, tekemisen pitää vastata testaamista, mutta sen sisällä on aika vapaat kädet, mitä testaat ja miten testaat. Ainakin näin on ollut itsellä. Saat itse miettiä mitkä ovat korkeamman prioriteetin juttuja ja testata ja panostaa niihin.”

Poikkeuksellisen nousujohteinen urapolku

“Tekninen testaus on taiteenlajina suhteellisen nuori ja siksi tänään teknisen testausuransa aloittava on viiden vuoden päästä jo hyvän tason osaaja.”

Mikko Vaha Signant Healthilta avaa sitä, kuinka testiautomaatio-osaajia on vielä niin vähän, että nyt uransa aloittava ja oikealla motivaatiolla varustettu testaaja on todennäköisesti jo viiden vuoden kuluttua yksi Suomen testiautomaatiokentän huipputekijöistä.

Testiosaamisen puuttumiseen on havahduttu hieman koodaripulaa myöhemmin. Tekninen testaus on  kuitenkin nostanut vahvasti profiiliaan ja on tulevaisuuteen katsottaessa keskeinen osa jokaista sovelluskehitysorganisaatiota.

IT-uran aloittaminen testaajana luo tukevan ja hyvän pohjan tuotekehityksen kokonaisymmärrykselle. Se kehittää ongelmanratkaisukykyä ja opettaa tarkastelemaan asioita eri näkökulmista.

“Testiautomaatiossa ollaan tietokonejärjestelmien ideologian ytimessä. Kone laitetaan tekemään asioita, jotka muuten olisivat tylsiä, virhealttiita ja aikaa vieviä. Hyvä testaaja osaa aina haastaa toteuttajat hyvällä tavalla”, Kalmarin Petteri Kylliäinen kuvailee.

Testaajan rooliin kuuluu keskeisesti osallistuminen tuotteen kehityskaaren jokaiseen osaan suunnittelusta, toteutuksesta aina asiakaskäyttöön asti.

“Testaajan ei tarvitse pystyä tuottamaan koodia tietyllä kielellä päivästä 1 lähtien. Hyvä testaaja ymmärtää tuotteen kokonaiskuvan ja pystyy keskittymään myös teknisiin yksityiskohtiin, kasvaen pikkuhiljaa myös teknisimpiin rooleihin kehityshalujensa mukaisesti”, Mikko Vaha jakaa.

Hannele Kuitunen Qentinelilta komppaa sitä huomiota, että testaajan urapolku voi todella olla poikkeuksellisen nousujohteinen. Testiautomaation saralla eteneminen kohti haastavampia tehtäviä on mahdollista nopeastikin ohjelmistokehittäjään verrattuna.

“Ohjelmistojen määrä ja monimutkaisuus eivät ole laskussa, joten testaukselle on jatkuvasti tarvetta. Huomioitavaa myös on, että testaajakokemus auttaa kirjoittamaan helpommin testattavia ohjelmistoja”, Hannele Kuitunen summaa testaajien kysyntää ja kehityspolkua.

Testauskentän sisällä on useita kehityspolkuja, kuten manuaali-, automaatio-, suorituskyky-, tietoturva-, käytettävyys- ja loppukäyttäjätestaus. Monet tekniset testaajat laajentavat työkenttäänsä myös sovelluskehityksen puolelle.

Testaaja lähestyy työtä usein kokonaiskuvan kautta, joka ohjaa helposti manager-tyyppisiin tehtäviin, kuten testi-, projekti- tai tuotepäälliköksi.

Sen lisäksi siis, että testaajan ura on nousujohteinen, se mahdollistaa poikkeuksellisen paljon erilaisia jatkopolkuja IT-alalla.

Kenelle testiautomaatio sopii?

Testaajan työ on ennen kaikkea luovaa, haastavaa ja palkitsevaa. Tässä ammattilaisten listaamana ominaisuuksia, joita pääsee kehittämään testaajana.

Ura testiautomaation parissa sopii sinulle, jos sinua kiinnostaa…

  • ongelmanratkaisu ja analyyttinen tekeminen: Testiautomaatio vaatii ymmärrystä siitä, mitä on tehty ja miksi asiat menevät pieleen. Testitulosten analysointi on tärkeää, jotta ongelmat saadaan selvitettyä tehokkaasti.
  • ideoiminen: Uusien tapojen ideointi, jolla saadaan nostettua luottamusta tuotteeseen, on erinomaisen tärkeää.
  • yhteistyön tekeminen: Sovelluskehitys on tiimityötä.
  • loputon uuden oppiminen: Testaaminen vaatii jatkuvaa uusien ideoiden, työkalujen ja asioiden opettelua.
  • maailman tarkasteleminen asiakkaan silmin: Sovellus on tasan niin hyvä kuin miksi käyttäjä sen mieltää. Testaajan tulee ymmärtää asiakkaan näkökulma ja tuoda se mukaan sovelluskehitysprosessiin.

Testaamisen parissa opit (teknisten taitojen lisäksi)…

  • ymmärtämään prioriteetit: Aikaa ei koskaan ole liikaa, joten tekemisen priorisoiminen on elintärkeää. Tässä onnistuu tiedostamalla mitä, koska, missä ja missä järjestyksessä testataan sekä mikä testataan manuaalisesti, mikä automatiikalla.
  • kysymään oikeita kysymyksiä: Kysyminen ja jatkuva halu oppia uutta ovat tärkeitä ominaisuuksia testaajalle. Kysymyksiä tarvitaan muun muassa vaatimusten muutosten ja toteutuksen ymmärtämiseen.
  • kommunikoimaan ja raportoimaan tehokkaasti: Jokainen kehityksen aikana korjattu virhe nostaa tuotteen laatua ja näin ollen oikeanlaisen viestin välittäminen eteenpäin on tärkeää. Testaajan työhön sisältyy keskeisesti kokonaiskuvan ymmärtäminen ja tämä pitää pystyä raportoimaan tehokkaasti myös muille.

Kalmarin Test Automation Engineer Harri Palmin mukaan testiautomaatio sopii kaikille, jotka suunnittelevat uraa ohjelmistokehityksen parissa.

“Oli sitten uratähtäimenä ohjelmointi, ohjelmistoarkkitehtuuri, pääsuunnittelija, UI suunnittelija tai käytettävyys niin kaikissa rooleissa pitäisi olla ymmärrystä testiautomaatiosta ja sen mahdollisuuksista sekä mahdollisista rajoitteista”, Harri Palm summaa.

Millaisiin yrityksiin ja tehtäviin Academyn kautta työllistytään?

KALMAR (TAMPERE)

Työskentelypaikkakunta: Tampere (2 paikkaa) HUOM: Koulutus järjestetään Espoossa!

Kalmar on Cargotechin itsenäinen liiketoiminta-alue ja markkinajohtaja lastinkäsittelylaitteissa, satama-automaatiossa ja huoltoliiketoiminnassa.

Innovaatio on aina ollut Kalmarin liiketoiminnan ytimessä ja Kalmarilla onkin erittäin mielenkiintoinen tuote, automaattinen konttiterminaali, jota tekee ja ymmärtää vain kourallinen ihmisiä maailmassa. Konttibisnes kasvaa jatkuvasti ja automaatio lisääntyy, joten työ ei lopu.

Kalmarilla on erittäin hyvä tiimihenki, uudet nykyaikaiset toimistotilat ja takapihalla kerrostalon kokoisia automaattinostureita leikkikaluiksi... koneista innostuvan tekijätyypin unelma.

QENTINEL

Työskentelypaikkakunta: pääkaupunkiseutu

Qentinel on tekemässä testiautomaation ja softan laadunvarmistuksen tulevaisuutta. Qentinelillä työtä tehdään monilla eri toimialoilla ja vaihtelevissa asiakastoimeksiannoissa isoilla asiakkailla, esimerkiksi Elisalla, Ponssella ja Verohallinnolla. Lisäksi Qentinelillä kehitetään omaa pilvipohjaista testiautomaatioratkaisua Qentinel Pacea.

Qentinelillä on oma uniikki tapa tehdä testiautomaatiota, jotta sen ylläpidettävyys hipoo pilviä. Näitä näkemyksiä Qentinel hyödyntää omassa tuotteessaan sekä konsultointityössä.

Qentinelillä on yhdessä tekemisen ja tiedonjaon kulttuuri, missä ihmiset kannustavat ja auttavat toisiaan ratkomaan asiakkaiden haasteita. Qentinel on kovaa vauhtia kansainvälistyvä yritys ja toimipisteitä on Suomen lisäksi Saksassa ja USA:ssa.

SIGNANT HEALTH

Työskentelypaikkakunta: pääkaupunkiseutu

Signant Healthilla pääset välillisesti vaikuttamaan miljoonien ihmisten elämänlaatuun: yritys kehittää sovellusalustaa, joka mahdollistaa kliinisten lääketutkimusten, esimerkiksi syöpä-, diabetes- ja astmatutkimusten, digitaalisen toteutuksen.

Datankeruun digitalisointi tehostaa lääketieteellisten tutkimusten läpivientiä, mikä luonnollisesti vauhdittaa uusien lääkkeiden saamista markkinoille.

Signant Healthin asiakkaita ovat maailman johtavat kliinisiä tutkimuksia toteuttavat yritykset. Signant Health on globaali tuotetalo, joka työllistää yli 1600 henkilöä 7 eri maassa. R&D yksikössä Helsingin Kampissa työskentelee jo yli 200 ammattilaista.

Haluatko testiautomaatio-osaajaksi - hae kesän koulutukseen!

Lue lisää: Jämähditkö? Tee kuten Heidi ja Miikka ja muuta urasi suuntaa

No items found.
No items found.