Lue Lisää
Jatkuvasti muuttuvassa työelämässä on tilausta tavallisten ihmisten eeppisille teoille – kuten alanvaihdolle. Tällaisilla teoilla kuuluukin olla elämää suurempi klangi, koska ne eivät muuta pelkästään tekijöidensä, vaan myös koko maailman tulevaisuutta.

2019-09-30

2019-09-30

Tee jotain eeppistä – vaihto IT-alalle kannattaa, eikä katso taustaa (Sannan ja Ilkan uranvaihtotarinat)

Jatkuvasti muuttuvassa työelämässä on tilausta tavallisten ihmisten eeppisille teoille – kuten alanvaihdolle. Tällaisilla teoilla kuuluukin olla elämää suurempi klangi, koska ne eivät muuta pelkästään tekijöidensä, vaan myös koko maailman tulevaisuutta.

Uuden uran tavoittelu ja alanvaihto vaativat rohkeutta, sinnikkyyttä ja teräksistä motivaatiota  – oikean kaistan lisäksi. Academy on tällainen poikkeuksellisen nopea väylä, joka kuroo umpeen IT-alan työnantajien ja osaajien välistä kuilua. Sen kautta uuden uran on aloittanut jo yli 200 erilaisilla taustoilla varustettua osaajaa, joista noin puolet on naisia.

Mutta mikä ajaa ihmisen hyppäämään pois tutusta ja totutusta? Miksi alanvaihto kannattaa? Annetaan Academyn 12 viikon intensiivikoulutuksen eli “prässin” läpikäyneiden Sannan ja Ilkan kertoa lisää.

Alanvaihto vaatii
asennetta ja
työ imua

Suurimmalle osalle ihmisistä työ on yksi tärkeistä elämänsisällöistä. Jos sorvin ääressä näyttää harmaalta ja jämähtämisen tunteet ovat toistuvia, muutos voi houkutella. Muutos ei ole helppo laji, mutta kannattaa silti. Ratkaisevana tekijänä siinä on oman asenteen lisäksi työn imu, joka voi kuulostaa maagiselta jutulta, mutta perustuu ihan tosimaailman kokemuksiin ja tekoihin.

Sanna (ent. markkinointiviestinnän ammattilainen, nyk. IT-konsultti)

Halu ja kyky oppia uutta on Academyssa avainroolissa. Todennäköisesti siksi koulutukseen hakeekin Sanna-Kaisa Launosen kaltaisia kokeilunhaluisia timantteja. Sanna työskenteli aiemmin viestinnän ja markkinoinnin parissa ja hyppäsi Academyn kiihdytyskaistalle todettuaan, etteivät omat hommat enää nappaa. Turhautuminen oli saanut kasvaa muutaman vuoden.

“Koen taistelleeni itseäni vastaan useita vuosia ja nyt tässä työssä saan olla juuri sitä, mitä olen. Minua motivoi edelleen uuden oppiminen - mikä ei myöskään tällä alalla lopu - sekä ongelmanratkaisu. Rakastan työtehtävieni varsin nopeaa palautesykliä, sillä näen perustasolla usein hyvin nopeasti, toimiiko jokin ratkaisu vai ei.”

Sanna, jolle positiivisuus ja empaattisuus ovat tärkeitä polttoaineita allekirjoittaa motivaation ja yhteistyön tärkeyden muutoksen edessä. Sanna myös tunnistaa työn imun ratkaisevan roolin. Sillä on elämänlaadullista merkitystä, että kokeeko työssään innostumista ja iloa.

“Ennen kuin siirryin IT-alalle, flown tunteet ja imu tuntuivat olevan melkoisen pitkään kadoksissa. Ajattelin jossain vaiheessa työpaikan vaihdon auttavan, mutta niin ei ollut. Sen sijaan alanvaihto IT-alalle ja koodaamiseen on tuonut molemmat takaisin elämääni. Ne onnistumisen tunteet pienistäkin asioista ovat työni suola, varsinkin kun edelleen opettelen uutta suunnilleen päivittäin”, Sanna summaa.

Sanna kokee, että hänen nykyisestä työstään Fraktiolla löytyy niin vaihtelevuutta kuin itsenäisyyttäkin sekä vaikuttamis- ja kehittymismahdollisuuksia – kaikki isoja työn imun rakennuspalikoita. Hän on myös käytännössä päässyt tuntemaan tiimin voiman.

“Minulla on aivan mahtava tiimi, jolta olen saanut paljon oppia ja tukea alalle siirtyessäni sekä edelleen ihan päivittäisessä tekemisessä. Koen myös, että intoani ja motivaatiotani tehdä ja oppia arvostetaan. Kiinnostavaa on ollut esimerkiksi se, että on saanut kiitosta siitä, että kertoo mitä ei tiedä ja pyytää apua.”

Academyn suoraan työelämään valmistelevasta intensiivisestä prässistä Sannalle jäi käteen käytännön oppien lisäksi ennen kaikkea yhteishenki, joka kantaa pitkälle.

“Academyssa vietetyt 12 viikkoa olivat rankat, mutta äärimmäisen antoisat. Pitkien, intensiivisten ja tiedontäyteisten päivien rinnalla meillä oli aivan loistava alanvaihtajaporukka, jossa kaikki olivat todella motivoituneita ja mahtavia tyyppejä. Sellaisessa seurassa uuden oppiminen ei voi olla muuta kuin antoisaa.”

Ilkka  (ent. asiakashallintapäällikkö LVI-alalla, nyk. IT-konsultti)

Kansainvälisen kaupan tradenomiksi valmistunut ja useita vuosia työuraa LVI-alalla rakentanut Ilkka Jokela hyppäsi Academyn kiihdytyskaistalle saatuaan kipinän koodiin.

“Olin jo päättänyt, että haluan koodata ja kouluttautua IT-alalle. Hain ja pääsinkin yliopistoon lukemaan tietotekniikkaa. Huomasin kuitenkin Academyn, joten en ottanut opiskelupaikkaa vastaan. Olen aina ollut kiinnostunut teknologiasta ja haluan tehdä jotain, mikä on tätä päivää”, Ilkka avaa omaa polkuaan.

Muiden academylaisten tyyliin myös Ilkalle halu ja kyky oppia uutta on luontaista. Ilkka painottaakin, että “uuden oppiminen on upeaa, ja varsinkin se fiilis, kun on ihan pihalla. Se samanaikaisesti sekä turhauttaa että antaa nautintoa, koska tietää että nyt oppii varmasti jotakin uutta.”

Ilkka muistelee jännittäneensä Academyn intensiivistä prässiä enemmän kuin oli syytä. 12 viikkoa meni nopeasti ja uusia oppeja tuli ennalta-arvaamaton määrä. Koulutuksen paras anti meni kuitenkin pelkkää tietoa syvemmälle.

“Parasta Academyssa oli ehdottomasti porukan yhteishenki sekä mahtavat opettajat. Käteen koulutuksesta jäi ennen kaikkea tieto siitä, että mitä vain voi oppia, kun on halu oppia.”

Myös Ilkan mielestä se on vastustamatonta, kun sekä sisäiset että ulkoiset työn motivaatiotekijät ovat kunnossa – toisin sanoen, kun työn imu on kohdallaan. Tässä suhteessa Ilkka kokee sopivansa täydellisesti yhteen nykyisen työnsä kanssa Assemblin Oy:lla.

“Olen aivan innoissani siitä, että saan koodata ohjelmistoa, jonka tavoitteena on muun muassa vähentää kiinteistöjen energiankulutusta. Työ on minulle merkityksellistä silloin, kun saan tehdä asioita, joista koen jonkun hyötyvän.”

Ilkka kertoo saavansa ratkoa koko ajan haastavia ongelmia, jotka motivoivat häntä oppimaan ja ottamaan asioista selvää.

“Koodaus on siitä mahtavaa, että näet oman käden jälkesi lähes välittömästi, joten onnistumisen tunteita tulee päivittäin”, Ilkka hehkuttaa.

Sannan tavoin myös Ilkka arvostaa työssään vaihtelevuutta, itsenäisyyttä ja kehittymismahdollisuuksia. Töitä saa tehdä itsenäisesti, mutta apua on aina tarvittaessa tarjolla. Myös kehittymismahdollisuudet ovat Ilkan sanojen mukaan nykyisessä työssä lähes rajattomat.

“Olen osa pientä neljän hengen tiimiä, jossa minut on otettu erinomaisesti porukkaan mukaan. Tukea on koko ajan saatavilla. Hienoin juttu on mielestäni se, että saan arvostusta. Samalla kuitenkin ymmärretään, että olen vasta alkutaipaleella koodarin urallani”, Ilkka kertoo.

Oppiminen on Ilkalle muiden academylaisten lailla elämänpituista.

“Uteliaisuus ja pelottomuus uutta kohtaan ovat ensisijaisen tärkeitä. Teknologia on mahdollistanut sen, että saatavilla on valtavasti mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen ja tiedon hankkimiseen läpi elämän. Kaiken tiedon voi selvittää –  tai ainakin googlettaa”, Ilkka toteaa silmää iskien.

Voiko uuden ammatin todella oppia
12 viikossa?

Kenestäkään ei tule missään lajissa mestaria 12 viikossa. Academyn koodauskoulutusohjelman opettaja Tommi Teräsvirta muistuttaakin, että Academyn intensiivikoulutuksen käyneet osaavat ammatin perustaidot. He tietävät, että paljon täytyy oppia lisää, ja heillä on sekä taitoa että halua oppia se, mitä eivät vielä osaa.

Uudella  IT-uralla alkuun pääseminen on mahdollista 12 viikossa, kiitos kiihdytetyn oppimisen.

Tommi Teräsvirta on käytännössä päässyt näkemään, kuinka nopea oppiminen on mahdollista, kun keskitytään olennaiseen ja opiskelijat ovat motivoituneita oppimaan.

“12 viikon jälkeen ohjelman läpikäyneet osaavat koodata saman verran kuin yliopistolta tai ammattikorkeakoulusta valmistuneet, mutta ehkä jopa ammattimaisemmin. Heiltä puuttuu paljon teoreettista osaamista, jota nämä "formaalimman" koulutuksen läpikäyneet ovat saaneet, mutta Academy valmistaakin siihen, mitä on nimenomaan laadukkaan koodin tuottaminen projektissa ja ryhmässä.”

Teräsvirta painottaa, että lisäksi erittäin tärkeä koulutuksessa omaksuttava asia on oppimisen opettelu.

“Nykyisin suurin osa ohjelmoijista joutuu jatkuvasti opettelemaan uusia teknologioita, kieliä, työkaluja yms. Tämän muuttuvan maailman ja siihen sopeutumisen Academyn konsultit osaavat varsin hyvin. Elämän mittaisen oppimisen siis.”

TEE JOTAIN EEPPISTÄ JA KIIHDYTÄ TYÖELÄMÄN ETURIVIIN UUDELLE IT-URALLE – ensi kevään koulutushaut käynnissä NYT!

Lue lisää:

Tee jotain eeppistä – vaihto IT-alalle kannattaa, eikä katso taustaa

Töissä saa viihtyä – miksi IT-alassa on imua ja miksi se on tärkeää

No items found.
No items found.