Hae Academyyn!
Lue Lisää
Jatkuvasti muuttuvassa työelämässä on tilausta eeppisille teoille. Eeppisyys ei tarkoita mitään yliluonnollista, vaan tavallisten ihmisten itsensä ylittämistä ja rohkeutta muuttaa oman elämänsä suuntaa – esimerkiksi alaa vaihtamalla. Tällaisilla teoilla kuuluukin olla elämää suurempi klangi, koska ne eivät muuta pelkästään tekijöidensä, vaan myös koko maailman tulevaisuutta.

2019-05-27

2019-05-27

“Uskon tehneeni tähänastisen elämäni parhaan päätöksen lähtiessäni vaihtamaan alaa. Se on vaatinut paljon työtä ja tulee vaatimaan vielä paljon lisää, mutta olen motivoitunut ja minulla on selkeät tavoitteet, joita kohti olen jo matkalla.” -Roosa, Java-koulutus syksy 2018

Tee jotain eeppistä – alanvaihto ja elämänpituinen oppiminen eivät katso taustaa

Jatkuvasti muuttuvassa työelämässä on tilausta eeppisille teoille. Eeppisyys ei tarkoita mitään yliluonnollista, vaan tavallisten ihmisten itsensä ylittämistä ja rohkeutta muuttaa oman elämänsä suuntaa – esimerkiksi alaa vaihtamalla. Tällaisilla teoilla kuuluukin olla elämää suurempi klangi, koska ne eivät muuta pelkästään tekijöidensä, vaan myös koko maailman tulevaisuutta.

Uuden uran tavoittelu ja alanvaihto vaativat rohkeutta, sinnikkyyttä ja uudenlaista oppimiskykyä – oikean kaistan lisäksi. Academy on tällainen poikkeuksellisen nopea väylä, joka kuroo umpeen työnantajien ja osaajien välistä kuilua. Sen kautta uuden uran IT-alalla Suomessa on aloittanut jo lähes 200 osaajaa, joista noin puolet on naisia.

IT-alalla on tuntuvaa vajausta erilaisista tekijöistä – koodareista pilvipalveluosaajiin.  Academy kouluttaa eri taustoista tulevia ihmisiä nimenomaan työelämää varten 12 viikossa. Tämä onnistuu tiukan hakuprosessin ja kiihdytetyn oppimisen avulla.

Mutta mikä ajaa ihmisen hyppäämään pois tutusta ja totutusta? Miksi alanvaihto kannattaa? Annetaan Academyn intensiivikoulutuksen eli “prässin” läpikäyneiden Roosan, Ollin ja Vilman kertoa lisää.

Alanvaihto on asennelaji

Suurimmalle osalle ihmisistä työ on tärkeä elämänsisältö. Jos hommat eivät maistu, turhauttaa ja kokee jämähtäneensä paikoilleen, muutos voi houkutella. Muutos ei kuitenkaan ole helppo laji,  vaan se vaatii yleensä sekä rohkeutta että vahvaa motivaatiota.

Olli (ent. oopperalaulaja, nyk. IT-konsultti)

Ennen Academya oopperalaulajaksi valmistunut ja kymmenisen vuotta klassisen musiikin parissa myynti- ja markkinointitehtävissä työskennellyt Olli Brummer hyppäsi Academyn kiihdytyskaistalle saatuaan kipinän dataan ja koodiin.

“Viimeisimmässä markkinointityössäni prosessit pohjautuivat vahvasti dataan ja sen analyysiin. Kiinnostus datan tuomia mahdollisuuksia kohtaan johti koodaripoluille ja nettikursseille. Uusi maailma avautui ja halusin oppia PAAAALJON lisää. Tuttavani oli valmistunut Academystä aiemmalta kurssilta ja olin kuullut hyvää Academystä. Tein testit, pääsin mukaan ja sillä tiellä ollaan.”

Uteliaaksi itseään kuvaileva ja yhteistyön voimaan uskova Olli allekirjoittaa motivaation tärkeyden muutoksen edessä.

“Koulutusohjelma oli paljon rankempi kuin mitä osasin odottaa. Olin kuitenkin ajatellut, että ‘vedetään nyt täysillä ja katsotaan mihin se riittää’, ja hyvin riitti! Tärkeimpiä ominaisuuksia omalla kohdallani kurssia ajatellen olivat sinnikkyys ja kärsivällisyys. Päätös muutoksesta on keskeinen, muut asiat seuraavat mukana, jos vain tahtoa ja motivaatiota löytyy”, koodin pariin vaihtanut Olli avaa.  

Koulutuksesta irtoaa tukevia ja konkreettisia eväitä uudella IT-uralla aloittamiseen, mutta parasta antia Ollin mukaan oli  toisilta oppiminen ja yhdessä opitun jakaminen.  

“Sinnikkyydellä ja kovalla tahdolla pääsee pitkälle, mutta vielä pidemmälle pääsee, jos tekee asiat yhdessä toisten kanssa. Parasta kurssilla olivat muut kurssilaiset ja huikea auttamisen ja yhdessä tekemisen meininki!”

Vilma-Lotta (ent. toimittaja, nyk. ServiceNow-konsultti)

Halu ja kyky oppia uutta on Academyssa avainroolissa. Todennäköisesti siksi koulutukseen hakeekin aiemmin toimittajana työskennelleen Vilma-Lotta Lehtisen kaltaisia kokeilunhaluisia timantteja.

“Haluan oppia aina uutta, ja Academy tuntui mahdollisuudelta. Koulutus ja tulevat työnantajat vaikuttivat todella mielenkiintoisilta, ja halusin kokeilla, että olisiko minusta siihen. Onneksi rohkenin hakea”, Vilma-Lotta summaa.

Vilma-Lotta myötäilee sitä, kuinka Academyssa myös opiskelijaporukan ryhmähengellä on iso rooli 12 viikon intensiivikoulutuksen taklaamisessa. Lopulta kuitenkin oma asenne ja rohkeus ratkaisevat.

“Prässi oli joinain päivinä viedä mehut, mutta pääosin opiskelu oli motivoivaa. Mukaan tarttui kaiken teknisen tiedon ja taidon lisäksi paljon uutta työelämäosaamista esimerkiksi ryhmätöistä ja projektien tekemisestä. Oli myös hienoa tutustua uusiin ihmisiin. Sain myös varmuutta siihen, että uudella alalla pärjää, kun on valmis oppimaan.”

Kuten elämässä monessa kohtaa, niin myös oman suunnan muuttamisessa vaaditaan nimenomaan rohkeutta. Rohkeutta ylipäänsä yrittää ja rohkeutta jatkaa silloinkin, kun tekee tiukkaa. Vilma-Lotta vahvistaa, että se kannattaa.

“Mahdollisuuksia on vaikka millä mitalla. Täytyy vain seurata omaa polkua ja pysähtyä aika ajoin miettimään, mitä elämältään haluaa ja miten tavoitteeseen voisi päästä. Pääasia on, että joka päivästä löytää jotain positiivista.”

Roosa (ent. parturikampaaja, stylisti ja pukuompelija, nyk. IT-konsultti)

Sitkeys on yksi eri taustoista tulevia Academyn opiskelijoita yhdistävistä monista ominaisuuksista. Sitä löytyy roppakaupalla myös Roosa Tähkiöstä, joka kiihdytti uudelle IT-uralle työskenneltyään aiemmin muun muassa parturikampampaajana ja stylistina.

Muutokseen ja alanvaihtoon Roosaa ajoi uusien haasteiden kaipuu ja mahdollisuus hyödyntää omaa potentiaaliaan mahdollisimman monipuolisesti.

“Academy on tarjonnut elämäni rankimmat, mutta palkitsevimmat 12 viikkoa! On positiivista havahtua huomaamaan, että vaikka opiskelutahti oli todella kova, aivot ovat kuin salaa taustalla prosessoineet opittua ja yllättäneet minut itsenikin. Opiskelutoverit olivat myös parasta Academyssa, pelkästään hyviä tyyppejä, tietenkin!”, Roosa summaa kiihkeällä tahdilla kulkeneesta koodikoulutuksesta.

Vaikka Academyyn pääsee vain tarkan hakuseulan läpi, kannustaa Roosa uskomaan itseensä. Mahdollisuuksia kun löytyy yllättävistäkin paikoista, kun uskaltaa tarttua tilaisuuteen ja tarvittaessa vaihtaa suuntaa.

“Uskon tehneeni tähänastisen elämäni parhaan päätöksen lähtiessäni vaihtamaan alaa. Se on vaatinut paljon työtä ja tulee vaatimaan vielä paljon lisää, mutta olen motivoitunut ja minulla on selkeät tavoitteet, joita kohti olen jo matkalla.”

Voiko uuden ammatin todella oppia 12 viikossa?

Kenestäkään ei tule missään lajissa mestaria 12 viikossa. Academyn koodauskoulutusohjelman opettaja Tommi Teräsvirta muistuttaakin, että Academyn intensiivikoulutuksen käyneet osaavat ammatin perustaidot, tietävät että paljon täytyy oppia lisää, ja heillä on sekä taitoa että halua oppia se, mitä eivät vielä osaa.

Uudella IT-uralla alkuun pääseminen on mahdollista 12 viikossa, kiitos kiihdytetyn oppimisen.

Aivotutkimusten mukaan oppiminen on tehokasta, kun se tapahtuu innostavien, motivoivien ja tiiviisti työelämään kytkeytyvien aktiviteettien avulla. Siksi Academyn intensiivikoulutus koostuu lyhyistä teoriaosuuksista, joita seuraa opitun harjoitteleminen käytännössä, yksin ja ryhmässä. Myös kokeneen ja innostavan opettajan rooli on erittäin tärkeä Academyssä: jatkuvan ohjauksen ansiosta pysytään varmasti oikealla polulla, eikä käytetä aikaa epäolennaiseen.

Tommi Teräsvirta on käytännössä päässyt näkemään, kuinka nopea oppiminen on mahdollista, kun keskitytään olennaiseen ja kun opiskelijat ovat motivoituneita oppimaan.

“12 viikon jälkeen ohjelman läpikäyneet osaavat koodata saman verran kuin yliopistolta tai ammattikorkeakoulusta valmistuneet, mutta ehkä jopa ammattimaisemmin. Heiltä puuttuu paljon teoreettista osaamista, jota nämä "formaalimman" koulutuksen läpikäyneet ovat saaneet, mutta Academy valmistaakin siihen, mitä on nimenomaan laadukkaan koodin tuottaminen projektissa ja ryhmässä.”

Teräsvirta painottaa, että lisäksi erittäin tärkeä koulutuksessa omaksuttava asia on oppimisen opettelu.

“Nykyisin suurin osa ohjelmoijista joutuu jatkuvasti opettelemaan uusia teknologioita, kieliä, työkaluja yms. Tämän muuttuvan maailman ja siihen sopeutumisen Academyn konsultit osaavat varsin hyvin. Elämän mittaisen oppimisen siis.”

Academyn käyneiden tulevaisuus näyttää valoisalta

“Tulevaisuus Academyn läpikäyneillä näyttää minulle päin varsin valoisalta. Monella on myös aiempaa työhistoriaa, jota voi mahdollisesti hyödyntää myös tässä uudessa ammatissa paljonkin”, Tommi tiivistää.

Suurimpana haasteena Teräsvirta näkee Academysta suoraan työelämään valmistuvilla saman kuin muillakin uusilla IT-alan tekijöillä, eli kokemuksen puutteen. Myös koulutuksen pituus on aiheuttanut jonkin verran ennakkokäsityksiä. Teräsvirta kuitenkin muistuttaa koko koulutuskonseptin disruptiivisuudesta: onhan se aika tajuntaa laajentava kokemus, että joku voi kolmessa kuukaudessa oppia jotain, mitä perinteisesti on opeteltu vuosia.

“Onneksi jo valmistuneet konsultit ovat tehneet hyvää työtä, ja monessa yrityksessä onkin jo huomattu että Academyn konsepti oikeasti toimii.”

Miksi juuri IT-alalle? Lue lisää!

No items found.
No items found.