Lue Lisää
Julia Dang työskenteli poliittisena sihteerinä Ruotsin eduskunnan kansliassa mutta väsyi työlle tyypilliseen hitaaseen muutostahtiin. Viime kesänä Julia osallistui Academyn kiihdytetyn oppimisen C#/.Net-ohjelmaan ja koulutti itsestään 12 viikossa pätevän ohjelmistokehittäjän. Nyt hän rakentaa tulevaisuuden maksuratkaisuja unelmatyössään Collector Bankilla. ”IT-alalla päätöksentekoprosessit ovat lyhyitä ja näen työni tulokset nopeasti”, Julia sanoo.

2017-05-10

2018-03-05

Vaikka ongelmanratkaisu ja looginen ajattelu ovat suuri osa ohjelmointia, on kyseessä kuitenkin myös erittäin luova ja vuorovaikutteinen työ. On myös fakta, että koodaus vaati sosiaalisia taitoja.

Poliittisesta sihteeristä ohjelmistokehittäjäksi

Julia Dang työskenteli poliittisena sihteerinä Ruotsin eduskunnan kansliassa mutta väsyi työlle tyypilliseen hitaaseen muutostahtiin. Viime kesänä Julia osallistui Academyn kiihdytetyn oppimisen C#/.Net-ohjelmaan ja koulutti itsestään 12 viikossa pätevän ohjelmistokehittäjän. Nyt hän rakentaa tulevaisuuden maksuratkaisuja unelmatyössään Collector Bankilla. ”IT-alalla päätöksentekoprosessit ovat lyhyitä ja näen työni tulokset nopeasti”, Julia sanoo.

JULIA PUHUU TIETOKONEIDEN KIELTÄ

Akuutti tarve kooditaitoisista on tosiasia.  Harva silti edes harkitsee ohjelmoijan uraa – vähiten naiset. Näin kuitenkin teki 25-vuotias Julia Dang joka hyppäsi mukaan ohjelmoinnin intensiivikoulutukseen saaden heti perään uuden unelmatyön ohjelmistokehittäjänä. ”Töissä ei ole ikinä tylsää” Dang sanoo.

750 000. Näin monta henkilöä tulee seuraavan 3 vuoden aikana puuttumaan IT-alalta Euroopassa varoittaa Eurostat.

Ruotsissa sama luku on maan IT & teleyritysten mukaan 60 000. Suomessa se on Tivian laskelmien mukaan noin 15 000.

Nämä luvut tarkoittavat valoisia tulevaisuuden näkymiä koodaamisesta pitäville ja sen hallitseville – erityisesti naisille. Tämän tietää myös Julia Dang.

On aika unohtaa stereotyypit introvertista erakosta joka iskee koodia pimeässä kellarissa. Kellarin sijasta Julia Dang 25 istuu valoisassa kuudennen kerroksen toimistossaan aivan Göteborgin keskustassa ja koodaa – täysin normaalien toimistoaikoja puitteissa.

Vierailumme aikana Dangilla on työn alla koota uutta maksutoimintoa yrityksen asiakassivuille.

Annan tietokoneelle rivin eri ohjeita siitä mitä sen tulee tehdä missä järjestyksessä ja millä ehdoilla kuvailee hän kärsivällisesti ja osoittaa näytöltään käsittämätöntä numeroiden ja merkkien sekamelskaa.

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun Dang saa selventää minkä parissa hän käytännössä työpäivänsä viettää.

"Sitä tapahtuu jatkuvasti. Tapaan sanoa että koodaaminen tarkoittaa tietokoneen kielen oppimista ja puhumista."

Julia Dang on hallintotieteiden maisteri ja aikaisemmin hän on työskennellyt poliittisena sihteerinä Ruotsin eduskunnan kansliassa. Työ oli tapahtumarikasta – erityisesti vaalivuosina.

"Pidän siitä että saan olla siellä missä tapahtuu ja pääsen vaikuttamaan. Mutta politiikassa asiat tapahtuvat ja muuttuvat yleensä hitaasti ja on usein vaikea nähdä mikä johtaa mihinkin."

IT-alalla puolestaan päätöksentekoprosessit ovat lyhyitä ja konkreettisia tuloksia tulee nopeasti.

"Aikaisemmin tuskin ymmärsin miten koodi ylipäätään toimii. Tiesin sitä vastoin että juuri ohjelmoimalla rakennetaan sovelluksia kotisivuja ja pelejä."

Ylimääräiset 3-5 vuotta opiskeluja ei kuitenkaan ollut vaihtoehto joten kun Dang kuuli Academystä ja 12 viikon kiihdytetyn oppimisen ohjelmasta oli hän heti myyty.

Valintaprosessin loogisten testien motivaatiokirjeen ja henkilökohtaisten haastatteluiden jälkeen tuli hän valituksi kesän 2016 ohjelmaan. Dang valmistui syyskuussa ja kaksi kuukautta myöhemmin sai hän unelmatyönsä ohjelmistokehittäjänä Collector Bankilla Göteborgissa. Täällä Julia Dang on ainut nainen kahdeksan hengen tiimissä joka työskentelee ohjelmoinnin parissa.

"Töissä ei ole ikinä tylsää. Koodaustavat muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti ja aina tulee uusia toimintoja. Kaikki työpaikallani ovat myös erittäin motivoituneita ja omistautuneita sille mitä tekevät mikä on erittäin antoisaa Dang kertoo."

Kun pitää mielessä että sähköpostiin tippuu lähes viikoittain viestiä eri rekrytoijilta jotka ovat kiinnostuneita Dangin taidoista kuuluukin työympäristön olla stimuloiva. Muussa tapauksessa seuraava työ odottaa kulman takana.

"Viimeksi tänä aamuna sain sähköpostin jossa minua pyydettiin haastatteluun mikä on todella hienoa. Se tekee ihmisestä valikoivan. Yrityksen arvot ja niiden kohtaaminen oman arvomaailman kanssa korostuu. Myös se että annetaan mahdollisuus saada vaikuttaa ja pitää hauskoissa töissä on tullut entistä tärkeämmäksi."

Julia Dangin läheiset hämmästyivät toki hieman kun hän yllättäen päätti vaihtaa kaistaa urallaan.

"Heistä minulla oli jo hyvä työ eikä moni myöskään tiedä paljoa koodaamisesta vaan sen kuivana robottityönä."

Mutta tämä on kaukana todellisuudesta. Vaikka ongelmanratkaisu ja looginen ajattelu ovat suuri osa ohjelmointia on kyseessä kuitenkin myös erittäin luova ja vuorovaikutteinen työ. On myös fakta että koodaus vaati sosiaalisia taitoja.

"Kun kirjoittaa koodia ja kehittää tuotteita tulee aina täyttäneeksi jonkin tarpeen tai tehtävän mistä toki täytyy kommunikoida asiakkaalle."

Dangin mukaan kuva valkoisesta miesohjelmoijasta on siksi vanhentunut. Hän huomauttaa että tarvitaan monia esikuvia jotta stereotypiat koodauksesta vain miesten ja poikien harrastuksena saadaan pyyhittyä pois.

Mutta hän ei välttämättä usko että ohjelmointi poikkeaisi muista perinteisesti miesvaltaisista aloista.

"Voin kuvitella että on olemassa työpaikkoja joissa on vaikeampaa olla naispuolinen ohjelmoija. Niin oli tosin myös politiikassa jossa nuorena naisena ei välttämättä saa yhtä paljoa vastuuta."

Kun kehitys kerta IT-alalla etenee tällaista tahtia miksi asia ei voisi olla samoin myös tasa-arvokysymyksissä Dang pohtii.

"Kyky koordinoida kommunikoida kuunnella ja olla nöyrä ovat ominaisuuksia joita arvostetaan IT-alalla ja jotka usein liitetään naisiin. Tämän hetken nuoret lisäksi kasvavat IT:n parissa ja siitä on tullut entistä luonnollisempi osa heidän elämäänsä. Heillä on myös täysin eri kuva siitä mitä IT todella on."

Digitalisoituneessa maailmassamme tulee ohjelmointi tulevaisuudessa olemaan todennäköisesti entistä tärkeämpi ja laajempi osa eri aloja.

"Nykypäivän yhteiskunnassa on suunnattoman arvokasta ymmärtää mitä näytön takana tapahtuu miten tietoa tallennetaan tai miten sitä lähetetään yhdeltä tietokoneelta toiselle Dang sanoo."

No items found.
No items found.