Lue Lisää
“Pia Paulamäki, ruotsin kielen kääntäjä”, olisi Pia esitellyt itsensä vielä vuosi sitten. Vuonna 2015 Tampereen yliopistosta valmistunut Pia ennätti tehdä jonkin aikaa kääntäjän töitä, mutta työrintamalla oli tarjolla lähinnä pätkätöitä ja sijaisuuksia kerta toisensa jälkeen. Kun viimeiseksi jäänyt sijaisuus oli muutaman kuukauden päästä loppumassa, oli Pia kuullut ohjelmistoalalla työskenteleviltä tutuiltaan Academysta. “Tämähän tulee sitten hyvään saumaan!” Pia kertoo ajatelleensa.

2018-05-24

2018-05-24

Pia työskentelee tällä hetkellä OPlla ohjelmistokehittäjänä, Laskenta- ja raportointisovellusten yksikössä.

Pia Paulamäki - kääntäjästä koodariksi 12 viikossa

“Pia Paulamäki, ruotsin kielen kääntäjä”, olisi Pia esitellyt itsensä vielä vuosi sitten. Vuonna 2015 Tampereen yliopistosta valmistunut Pia ennätti tehdä jonkin aikaa kääntäjän töitä, mutta työrintamalla oli tarjolla lähinnä pätkätöitä ja sijaisuuksia kerta toisensa jälkeen. Kun viimeiseksi jäänyt sijaisuus oli muutaman kuukauden päästä loppumassa, oli Pia kuullut ohjelmistoalalla työskenteleviltä tutuiltaan Academysta. “Tämähän tulee sitten hyvään saumaan!” Pia kertoo ajatelleensa.

“Olen aina ollut sellainen, että haluan olla asiantuntija kaikessa mitä teen”, Pia kuvailee itseään. Ratkaisukeskeinen asenne näkyi myös kääntäjän työssä. “Kääntäjän työssä ongelmanratkaisu liittyy usein kieli- ja kulttuurikohtaisiin eroihin. Esimerkiksi sananlaskuja ei aina voi kääntää suoraan kieleltä toiselle. Nautin kääntäjänä työskennellessäni paljon näiden ongelmien ratkomisesta.”

Ohjelmistoala tuntui erittäin kiinnostavalta, sillä jatkuva ongelmanratkaisu jo itsessään motivoi Piaa. “Nautin todella paljon siitä, kun saan jonkin asian ratkaistua päiväkausien pohtimisen jälkeen”, Pia kertoo. Kiinnostus oli niin suurta, että Pia päätti hakea Academyn Java-koulutukseen, joka alkoi syksyllä 2017.

Hakuprosessista kiihdytetyn koodausopiskelun pariin

Academyn hakuprosessista Pia kertoo loogisen päättelykyvyn testien olleen itselleen kaikista haastavimmat. “Itselle tuli sen jälkeen sellainen fiilis, että voi vitsi, tämä oli kyllä tässä”, Pia naurahtaa. Hän kertoo hieman yllättyneensä, kun Academysta ilmoitettiin, että hakuprosessi hänen kohdallaan jatkuu. “Prosessi itsessään oli pitkä ja monivaiheinen. Useine vaiheineen se oli myös välillä raskasta, mutta samalla todella motivoivaa! Aina kun pääsin steppi kerrallaan eteenpäin, se motivoi aina parantamaan omaa suoritusta seuraavassa vaiheessa entisestään.”

Koulutuksen alettua kävi hyvin nopeasti ilmi isoin haaste – 12 viikkoa on todella lyhyt aika. Opittavien ja omaksuttavien asioiden määrä on hurja. “Ensimmäiset pari viikkoa Academyssa olivat todella raskaita ja olin hyvin väsynyt. Ei missään ollut aiemmin joutunut sillä tahdilla opettelemaan asioita!” Pia kertoo aloituksestaan. “Se oli raskasta, mutta samalla äärimmäisen antoisaa, kun pääsi oikeasti myös tekemään niitä opeteltuja asioita ja oppimisen näki konkreettisesti saman tien.”

Tiivistä 12 viikon opiskelupyrähdystä helpotti tieto siitä, että kaikki 19 muuta samaan aikaan aloittanutta olivat aivan samassa veneessä. “Ryhmästä sai valtavasti tsemppiä ja me kannustimme toisiamme. Se oli todella tärkeää.”

Oli myös tärkeää pitää huoli omasta jaksamisesta. “Jouduin moneen asiaan sanomaan syksyllä ei, kun ei vaan aika ja jaksaminen olisi riittänyt vapaa-ajalla ihan kaikkeen”, kertoo Pia. “Oli tärkeää levätä aina kun se oli mahdollista.”

Tehtäviä tuli tehtyä myös kotona. “Jos koin, että olin jäänyt tehtävässä vähän jälkeen tai halusin syventää oppimista jonkin asian osalta, niin koti oli se paikka, jossa näihin palasin.” Pia oli myös vankasti päättänyt, että 12 viikon ajan fokus pidetään tiukasti Academyssa, oppimisessa ja sitä kautta tulevaisuudessa. Tässä myös lähipiirin tuki oli erittäin tärkeää. “Kun kerroin lähteväni tähän koulutukseen mukaan, sain osakseni pääsääntöisesti kannustusta ja innostusta!”

Academysta ponnahdus uudelle uralle

Pia näkee, että Academy on oivallinen ponnahduslauta uudelle uralle. “Academysta sain hyvät perustiedot ohjelmistoalasta ja sen mahdollisuuksista, sekä esimakua siitä, millaista työskentely alalla voisi käytännössä olla.” Koulutuksen aikana ryhmälle kävi puhumassa työelämän edustajia uuden uran monista mahdollisuuksista.

Työpaikkoja etsittiin koulutettaville jo ennen kuin koulutus alkoi. Pia kävi haastattelussa OP Ryhmässä ennen koulutuksen alkamista. “Tapaaminen oli todella mielenkiintoinen ja siitä nousi entisestään se fiilis, että tätä minä haluan tehdä!” Pia kertoo haastattelutilanteen olleen myös aavistuksen absurdi, kun osaamista alalle ei vielä ollut ja näin ollen oman osaamisen myyminen oli hankalaa.

“Academysta sai myös tiedonhankintaosaamista. Vaikka haaste olisi millainen, osaan etsiä siihen ratkaisun entistä tehokkaammin”, Pia sanoo. Sen lisäksi hän alleviivaa asennetta, jonka Academyssa oppi: “Vaikka en heti osaa jotain, pystyn sen todellakin oppimaan!”

Jos aikakoneella pääsisi taaksepäin, sanoisi Pia itselleen, ettei kaikkea tarvitse osata heti. Tietynlainen pohja hankintaan koulussa, mutta ei tarvitse ahdistua siitä, että koulun suorittamisen jälkeen pitäisi olla täysin valmis.

Tulevaisuus IT-alalla Academyn pohjalta

Työelämään siirtyminen vain 12 viikon koulutuksen jälkeen jännitti Piaa. “Mietin, että mitähän minulta oikein odotetaan. Mitä jos en osaakaan mitään?” Jännitys osoittautui kuitenkin turhaksi, ja Pia odotti jo kovasti pääsevänsä hyödyntämään oppimaansa käytännössä. “Olin todella innoissani, kun 12 viikon rankan opiskelun jälkeen pääsisin vihdoin näkemään, mihin omat rahkeet riittävät.”

Pia työskentelee tällä hetkellä OPlla ohjelmistokehittäjänä, Laskenta- ja raportointisovellusten yksikössä. Työyhteisössä Pia otettiin lämpimästi vastaan. “Toki jännitti, miten 12 viikon koodariin suhtaudutaan, mutta kaikki ovat olleet tosi kannustavia ja viihdyn tiimissäni hyvin!” Pia kehuu. Heti töiden alkaessa kävi ilmi, että on opeteltava myös kokonaan uusi kieli. Koulutuksen mahdollistama töiden ja mahdollisuuksien monipuolisuus konkretisoitui siis aivan alkumetreillä. “Academysta sai mukaansa paljon sitä kuuluisaa can do -asennetta. Olinhan jo oppinut kolmessa kuukaudessa koodaamaan, joten voin helposti opetella uuden kielenkin”, Pia tokaisee.

Tiimi koostuu erilaisista taustoista tulevista ihmisistä. “Academy-tausta on herättänyt kiinnostusta”, Pia kertoo. Hän ei huomaa, että häntä olisi omassa tiimissään lainkaan eroteltu. “Olen päässyt hyvin tekemiseen mukaan ja minulle on rohkeasti annettu pieniä tehtäviä!”

Tulevaisuudesta Pia on varma: “Kyllä minä IT-alalle jään. Tällä alalla on niin paljon mahdollisuuksia. Toivon, että pääsisin kokeilemaan erilaisia työtehtäviä ja olemaan mukana erilaisissa kehitysprojekteissa.”

Omaa tulevaisuuttaan pohtivalle Pia suosittelisi Academya. “Se kestää vain 12 viikkoa, mutta sinä aikana saa erinomaiset eväät uudelle uralle. Ei siis pitkää kouluttautumista ja parhaana puolena varma työpaikka.” Jo pelkästään omasta kahdenkymmenen hengen opiskeluryhmästään Pia kertoo opiskelijoiden työllistyneen hyvin erilaisiin tehtäviin. “Jos ura IT-alalla kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti hakea Academyyn!”

Haluatko sinäkin oppia koodaamaan 12 viikossa ja aloittaa uuden uran IT-alalla? Tutustu Academyn avoimiin maksuttomiin koulutuksiin täältä.
No items found.
No items found.