Kouluttaudu pilvipalveluosaajaksi!
Lue Lisää
Työ internet-ajan käänteentekevimmän ilmiön parissa ja lähes loputtomat kehittymismahdollisuudet – tätä on työskentely pilvipalveluiden parissa.

2019-03-12

2019-03-12

"Pilvipalvelut eivät ole rakettitiedettä – päinvastoin – ja AWS-kehityksessä saa ja pitääkin olla luova.”

Pää pilvessä ja katse kehityksessä – miten pilvipalveluosaaminen mullistaa maailmaa

Työ internet-ajan käänteentekevimmän ilmiön parissa ja lähes loputtomat kehittymismahdollisuudet – tätä on työskentely pilvipalveluiden parissa.

Pilvipalvelua ei turhaan kutsuta yhdeksi mullistavimmista teknologisista harppauksista sitten internetin keksimisen. Pilvi kattaa jo lähes koko arkemme – töistä kotiin. Valtava osa tänä päivänä käytössä olevista palveluista pyörii pilven avulla, ja yritykset ottavat pilvipalveluita käyttöönsä kiihtyvällä tahdilla. Ei ihme, että pilvipalveluosaajille on tilausta nyt ja tulevaisuudessa.

Academyn Amazon Web Services (AWS) -pilvipalveluosaajakoulutus vastaa työmarkkinoiden tarpeeseen kouluttamalla uusia AWS-osaajia 12 viikon intensiivikoulutuksella. Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat vakituisen työpaikan Academic Workin IT-konsulttina esimerkiksi IT-palveluyritys Digialla, IT-alan palveluyritys Cybercomilla tai energiayhtiö Fortumilla.

Amazonin luoma AWS tarjoaa erilaisia työvälineitä verkkopalvelujen rakentamiseen ja skaalautuvien pilvipalveluympäristöjen luomiseen. AWS:n markkinaosuus koko maailman pilvipalveluista oli vuonna 2017 liki 52 % ja sen asiakkaita Suomessa ovat esimerkiksi VR, Supercell, Wärtsilä, Nokia, F-Secure ja Finnair.

Kysyimme AWS-ammattilaisilta, mitä pilvipalveluosaaminen oikeasti on ja millaista sen kanssa on työskennellä.

Mikä ihmeen pilvi?

Pilvipalvelua käytettäessä kaikki data on nimensä mukaisesti pilvessä: ei omalla tietokoneella, kiinteällä serverillä tai esimerkiksi yrityksen palvelinhuoneessa. Dataan saa yhteyden milloin vain ja miltä laitteelta tahansa – pilvipalvelu mahdollistaa esimerkiksi tietojen turvallisen säilyttämisen sekä helpon ja nopean pääsyn valtavaan määrään resursseja.

”Käytämme kaikki jo lukuisia pilvipalveluita hyväksemme, ehkä jopa tiedostamattamme. Jos kysyttäisiin sadalta ihmiseltä, että ketkä ovat pilvipalveluiden käyttäjiä, saisimme ehkä vain muutaman hyväksyvän nyökkäyksen. Kun lähdettäisiin rajaamaan ja tarkentamaan kysymystä alkaisi käyttäjiä kuitenkin yllättäen löytyä. Esimerkiksi Dropbox, iCloud, Google Drive tai vaikkapa Facebook ovat kaikki omanlaisiaan pilvipalveluita”, kertoo Sami Lehtinen, Senior Cloud Advisor Cybercomilta.

Pilvipalvelun hyödyntämisen tärkeimpiä etuja ovat joustavuus, muunneltavuus ja skaalautuvuus. Koska pilvipalveluiden avulla voidaan päästä ketterästi käsiksi suureen määrään dataa, se on myös mahdollistanut esimerkiksi lukuisten startup-yritysten syntymisen. ”Pilvestä voi hankkia juuri sen verran kapasiteettia kuin yritys tarvitsee, eikä suurten käyttäjämäärien sujuva palveleminen tai massiivisten tietomäärien käsittely vaadi etukäteisinvestointeja omiin konesaleihin”, avaa Ville Väänänen, Data Engineer Fortumilta.

”Pilvipalveluilla on kyky mullistaa koko vallitsevaa ajattelutapaa. Yhä useammalla yrityksellä on mahdollisuus kokeilla ideoitaan käytännössä, ja vieläpä niin, että toimintaympäristönä on koko maailma.”

Mitä pilvipalveluosaaja tekee?

Pilvipalveluiden ja AWS:n parissa työskenteleminen on ratkaisujen rakentamista. AWS-pilvipalvelua voidaan kuvailla pilvialustaksi, jonka palvelukirjastosta valitaan erilaisia palikoita ja näin muodostetaan juuri omaan tarkoitukseen sopivia kokonaisuuksia.

”Pilvipalveluosaaja ymmärtää pilvipalveluiden käytöstä saatavaa hyötyä sekä kehityksen että liiketoiminnan näkökulmasta. Pilvipalvelut ovat yksi nopeimmin kehittyvistä tekniikan aloista – uusia ominaisuuksia tulee jatkuvasti ja ne mahdollistavat entistä parempien palveluiden rakentamisen. Sen takia niiden parissa onkin hauskaa työskennellä”, sanoo Cybercomin Lehtinen.

Digian Systems Developer Pasi Nyströmin mukaan pilvipalveluiden saralla urapolkuja on monia. ”Pilviarkkitehdit määrittelevät jonkin tietyn kokonaisuuden rakennuspalikat ylätasolla ja osallistuvat kehitykseen. Koodarien tehtävänä on löytää paras tapa kasata pyydetty kokonaisuus pilvialustan resursseista”.

”Pilven ydin on siinä, että se tarjoaa skaalautuvan alustan yrityksen infralle, jotta asiakas pystyy keskittymään enemmän oman liiketoimintansa pyörittämiseen”.

“Pilven kanssa työskentely on ennen kaikkea uuden oppimista joka päivä”

"On todennäköistä, että suurin osa kaikista maailman yrityksistä tarvitsee pilvipalveluosaamista joidenkin vuosien sisällä. Tämän takia pilvipalveluosaajilla on oikein hyvät tulevaisuudennäkymät”, kertoo Karl Svensson, Integration Architect Digialta.

Työ pilvipalveluiden parissa on työtä uusimpien teknologioiden kanssa. Alan jätit, kuten Amazon, Google ja Microsoft, suuntaavat valtavan määrän innovointia ja resursseja pilvialustojensa kehittämiseen. Pilvipalveluita kuitenkin käytetään sekä kansainvälisten suuryritysten että pienten startup-yritysten jokapäiväisten toimintojen pyörittämiseen.

“Jos itse tekisin nyt vapaa-ajallani jonkin pienen softaprojektin, tekisin sen varmasti julkisen pilven, kuten AWS:n, päälle. On kuitenkin hauskaa, että samaan aikaan maailman suurimmat yritykset käyttävät aivan samoja pilviä ja teknologioita omissa hommissaan”, Svensson naurahtaa.

Koska pilvialustat kehittyvät kovaa vauhtia, pilvipalveluosaaja pääsee seuraamaan eturivin paikalta, kuinka esimerkiksi koneoppimista ja tekoälyä tuotteistetaan pilvipalveluksi. Asiantuntijan näkökulmasta pilven kanssa työskentely onkin ennen kaikkea uuden oppimista joka päivä.

”Pilvialustalla kehittäminen on erittäin palkitsevaa, ja onhan se hieno tunne, kun usean palvelun kokonaisuus loksahtaa saumattomasti paikoilleen. AWS-ekosysteemissä eri palvelut nivoutuvat tiukasti yhteen, ja loppujen lopuksi AWS-alustalla toimiminen on palveluiden yhteen liittämistä tarkoitukseen sopivalla tavalla. Pilvipalvelut eivät ole rakettitiedettä – päinvastoin – ja AWS-kehityksessä saa ja pitääkin olla luova”, hehkuttaa Digian Pasi Nyström.

Esimerkkejä siitä, kuinka pilvipalveluita hyödynnetään arjessamme:

  • Terveydenhuollossa kaikki potilaan tiedot voidaan koota yhteen pilvipalveluun. Tämän avulla voidaan välttää virhediagnooseja, pienentää inhimillisten virheiden todennäköisyyksiä ja tuottaa tarkempaa informaatiota. Laajemmassa skaalassa pilvipalveluiden avulla voidaan analysoida valtava määrä dataa, josta voidaan
    löytää tekijöitä, joiden avulla voidaan ehkäistä ja parantaa syöpiä, tai esimerkiksi ennustaa, milloin potilas on todennäköisesti tulossa sairaaksi.
  • Pilvipalveluiden käyttö voi edistää yritysten ympäristöystävällisyyttä, koska pilvipalvelun avulla saadaan korvattua omat fyysiset palvelimet, vähennettyä paperin käyttöä, lisättyä energiatehokkuutta ja vähennettyä tarvetta työmatkoille. Pike Researchin raportin mukaan datakeskusten energiankulutusta voidaan pienentää 31 prosentilla vuodesta 2010 vuoteen 2020, jos pilvipalvelut omaksutaan yrityksen arkipäivään ja niitä hyödynnetään tehokkaasti.
  • Ainoastaan tietokoneessa säilytetty data voi kadota lopullisesti esimerkiksi tietokoneiden hajoamisen, viruksen, käyttäjävirheen tai tietokoneen varkauden tai katoamisen takia. Pilvessä säilytetty tieto ei ole riippuvainen yksittäisistä laitteista, joten sen avulla voidaan suojautua ongelmilta, joita syntyy, kun tietokoneen päälle kaatuu kahvikuppi tai kun kone unohtuu tai joutuu väärään paikkaan – esimerkiksi suurilta lentokentiltä raportoidaan kadonneiksi yli 10 000 tietokonetta viikossa.
  • Maailmanlaajuisesti supersuosittu peli Fortnite toimii AWS:n avulla, jonka skaalautuvuus ja sopeutuvuus mahdollistaa sen, että yli 125 miljoonaa pelaajaa voi pelata peliä verkossa samanaikaisesti ja ilman ongelmia. Fortniten menestys ei olisi mahdollista ilman pilvipalveluita – pelin pyörittäminen yli 100 miljoonalle pelaajalle kerää 2 petatavua eli kaksi miljoonaa gigatavua dataa joka kuukausi. Yhteen petatavuun mahtuu 1,5 miljoonan CD-ROM -levyn data.
  • Suurin osa viestintäsovelluksista perustuu pilvi-infrastruktuurille. Elämä olisi hyvin erilaista ilman sähköpostia, nettikalenteria, Skypeä, WhatsAppia, Facebookia, Google Drivea, Twitteriä, LinkedIniä tai Dropboxia.

Kouluttaudu pilvipalveluosaajaksi ja aloita ura IT-alalla!

No items found.
No items found.