Lue Lisää
Lähes kaikki digitaalinen tekeminen siirtyy vauhdilla pilveen – nyt ja tulevaisuudessa. Tämä on luonut kovaa kysyntää uusille pilvipalveluosaajille. Lue, mitä IT-ura pilvipalveluteknologian parissa pitää sisällään.

2020-03-13

2020-03-13

Mihin 12 viikon pilvipalveluosaajan koulutus johtaa?

Lähes kaikki digitaalinen tekeminen siirtyy vauhdilla pilveen – nyt ja tulevaisuudessa. Tämä on luonut kovaa kysyntää uusille pilvipalveluosaajille. Lue, mitä IT-ura pilvipalveluteknologian parissa pitää sisällään.

Nykyään monen IT-yrityksen kasvua jarruttaa merkittävä osaajapula – eikä pilvipalvelurintama ole poikkeus.

AW Academy kouluttaa kesällä 12 viikon intensiivikoulutuksessa uusia pilvipalveluosaajia Amazon Web Services (AWS) -pilvipalvelualustan pariin. Koulutusohjelma vaatii hakijoilta heittäytymistä, itsensä haastamista ja uusien asioiden nopeaa sisäistämistä. Aherrus kuitenkin palkitaan, sillä koulutuksen läpikäyneitä odottaa vakituinen työpaikka AWS-pilvikonsulttina digitaalista huomista rakentavalla Cybercomilla tai teknologia-, strategia- ja designyritys Solitalla.

Kysyimme AWS-koulutuksen suorittaneilta konsulteilta sekä Cybercomin ja Solitan pilviasiantuntijoilta ne keskeiset kysymykset: Millaista työ uraauurtavan teknologian parissa? Entä millaisiin yrityksiin ja rooleihin intensiivikoulutuksen jälkeen on mahdollista työllistyä?

MIKÄ ON AWS JA MITÄ KAIKKEA SILLÄ VOI TEHDÄ?

Käytämme jokapäiväisessä arjessa usein tiedostamatta paljon erilaisia pilvipalveluita, kuten iCloudia, Google Driveä, Instagramia tai WhatsAppia. Amazonin luoma Amazon Web Services -pilvialusta tarjoaa erilaisia työvälineitä samankaltaisten verkkopalveluiden rakentamiseen ja skaalautuvien pilvipalveluympäristöjen luomiseen sekä niiden ylläpitämiseen.

Käytännössä AWS:n avulla siis saa helppokäyttöiset, valmiit palikat halutun kokonaisuuden rakentamiseen. Tämän räätälöidyn kokonaisuuden avulla ratkotaan esimerkiksi jokin tietty liiketoiminnallinen haaste tai ongelma.

Esimerkiksi maailmanlaajuisesti supersuosittu peli Fortnite toimii AWS:n avulla. Fortniten skaalautuvuus ja sopeutuvuus mahdollistaa sen, että yli 125 miljoonaa pelaajaa voi pelata peliä verkossa samanaikaisesti ongelmitta.

AWS on pilvialustoista käytetyin ja alansa markkinajohtaja. Solitan Talent Aqcuisition Partner Minna Luiro kertoo, että alustaan tulee jatkuvasti uusia ominaisuuksia, jotka mahdollistavat entistä parempien palveluiden rakentamisen ja tuovat uusia kehitysmahdollisuuksia osaajille.

“AWS ja sen palvelut kehittyvät jatkuvasti, joten oppimismahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat. Yhä useampi organisaatio siirtyy kohti julkipilveä ja AWS-ratkaisuja. Näin ollen AWS-osaaminen on arvokasta monissa eri rooleissa IT-alalla ja se avaa ovia monenlaisiin eri asiantuntijatehtäviin.”

MILTÄ PILVIPALVELUOSAAJAN TYÖPÄIVÄ NÄYTTÄÄ?

Entinen lähihoitaja ja edellisvuonna 12 viikon AWS-koulutuksen suorittanut Anssi Hakanen edistää nykyisin Cybercomilla asiakasprojekteja.  

“Käytännössä rakennan asiakkaiden tarpeisiin suunniteltuja pilviympäristöjä, joita ylläpidän ja kehitän. Jotkut projektit ovat pitkäkestoisempia, jotkut lyhyempiä. Työpäivät sisältävät siis paljon vaihtelua.”

Puheviestintää aiemmin opiskellut ja nyt Fortumilla työskentelevä Sanna Rintakoski kertoo päivittäisen työnsä jakautuvan kahteen osaan. “Vien dataa Data Lakeen, eli tietoaltaalle, jota data-asiantuntijat voivat hyödyntää omassa työssään. Lisäksi olen osa pienempää tiimiä, joka pyörittää ulkoista sovellusta AWS-alustan päällä.”

“PARASTA TÖISSÄ ON EHDOTTOMASTI ONNISTUMISEN HETKET”

Sannan lempihetkiä töissä on, kun jokin projekti on saatu onnistuneesti maaliin. “On mahtava tunne, kun saa itse ratkaistua jonkin juuri sopivasti haastavan jutun tai kun jokin kokonaisuus on saatu päätökseen”, hän kertoo.

Sannan kurssitoveri Anssi komppaa ja kehuu mielenkiintoisia projekteja sekä jatkuvia oppimismahdollisuuksia.

“Aamulla töihin lähteminen ei harmita ollenkaan – jokainen päivä on erilainen ja koko ajan oppii jotain uutta. Asiakasprojektit ovat mielenkiintoisia ja erittäin monipuolisia. Lisäksi on hienoa, kun pitkin päivää kokee pieniä onnistumisen tunteita.”

“AWS on ympäristönä pökerryttävän monipuolinen. Siellä pystyy rakentamaan käytännössä minkälaisia ympäristöjä ja ratkaisuja tahansa,” hän lisää.

MIKSI AW ACADEMYN KAUTTA KANNATTAA KOULUTTAUTUA PILVIPALVELUOSAAJAKSI SOLITALLE TAI CYBERCOMILLE?

Sanna suosittelee koulutusohjelmaa kenelle tahansa, jota kiinnostaa koodaaminen ja joka on valmis panostamaan kurssiin tosissaan.

“AW Academyssä osui monta asiaa kohdalleen. Jo pari vuotta olin etsinyt uutta suuntaa uralleni, ja AWS-ohjelma vaikutti kiinnostavalta ja haastavalta”, Sanna kertoo.

“Tämä avasi minulle aivan uudet näkymät työelämään. En ole katunut päätöstäni hetkeäkään, vaikka lähtötasoni ohjelmoinnin suhteen oli aivan nolla ja välillä iski paniikki, että selviääkö tästä kunnialla,” hän muistelee.

Anssi suosittelee AW Academyn koulutusta kaikille – taustasta riippumatta. “Erityisesti kuitenkin suosittelen koulutusta heille, jotka kaipaavat uutta suuntaa elämäänsä ja ovat löytäneet motivaation sen toteuttamiseen,” hän lisää.

Cybercomin Client Manager Niina Känsälän mukaan AWS on oivallinen ponnahduslauta IT-alalle, koska sen kanssa saa muodostettua selkeän kokonaiskuvan digitaalisten palveluiden kentästä.

“Uusi ura AWS:n parissa kannattaa ehdottomasti, jos teknologia kiinnostaa ja haluaa työskennellä tulevaisuuden ympäristössä tulevaisuuden haasteiden parissa. Alustan parissa pääsee oppimaan digitaalisten palveluiden toimintaa kokonaisuutena, jolloin saa rakennettua heti alkuun holistisemman näkemyksen  kuin normaaleissa aloittelevien koodarien pesteissä.”

Kehity täysivaltaiseksi pilviasiantuntijaksi valitsemallasi urapolulla Solitalla

Solitalla tuoreita osaajia odottaa paljon mielenkiintoisia ja haastavia työtehtäviä julkipilven, asiakastarpeiden, uuden luomisen ja järjestelmien ylläpidon parissa. Kehittymispolun määrää kuitenkin asiantuntija itse.

“Jos kiinnostus vetää enemmän konsultoinnin puolelle, itsensä voi löytää asiakkaalta, vaikkapa ohjaamasta asiakkaan pilvimatkaa ja luomassa pilvistrategioita. Jos taas pilviympäristöjen luominen ja ylläpitäminen asiakastarpeita selvittäen innostaa, on mahdollista tehdä uraa järjestelmäasiantuntijan roolissa hyvinkin syvää teknistä asiantuntijuutta kehittäen”, toteaa Solitan People and Business Lead Marika Saarnilinna.

Saarilinnan mukaan Solitalta löytää aina rinnalleen itseänsä osaavamman tyypin. Tämä luonnollisesti takaa jatkuvan oppimisen ja tuen myös uran alkuvaiheen tekijöille.

“Panostamme Solitalla osaamisen kehittämiseen. Aloittelevia tekijöitä tuemme tarjoamalla alkuun teknisen harjoitustyön, mentoroinnin sekä pehmeän laskun asiakasprojekteihin yhdessä kokeneempien asiantuntijoiden kanssa.”

“Etsimme rohkeita tiimipelureita, jotka eivät epäröi mennä asiakasrajapintaan ja oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Olemme ennen kaikkea kiinnostuneita ihmisistä, joilla on jatkuva palo kehittää ja haastaa itseään uuden parissa, rennossa työkulttuurissa, oli aiempi tausta mikä tahansa,” Saarnilinnan kollega Minna Luiro kertoo.

Pysy pilviosaamisen aallonharjalla rakentaen merkityksellisiä palveluita Cybercomilla

“Cybercomilla on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä rakentamaan pilviteknologioihin perustuvaa tulevaisuutta Suomen merkittävimmille yrityksille ja heidän asiakkailleen – vieläpä mahtavien työkavereiden kanssa. Käytännössä jokainen suomalainen näkee päivittäin nettipalveluita käyttäessään Cybercomin työn jälkeä, vaikkei sitä itse tiedäkään,” Cybercomin Business Unit Director Juha Markkanen sanoo.

Hän kertoo, että pilvipalvelutaustalla on mahdollisuus edetä monenlaisiin eri tehtäviin.

“Pilvipalvelutausta antaa hyvät edellytykset edetä – niin teknisissä asiantuntijarooleissa kuin kohti hallinnollisiakin rooleja, kuten vastaamaan pilvipalveluihin liittyvien ratkaisujen toimittamisesta asiakkaille.”

Niina ylistää Cybercomin työkulttuuria ja korostaa työn avulla ratkaistavien ongelmien merkityksellisyyttä.

“Meillä on aidosti hyvä meininki ja meidän huippuasiantuntijoidemme kanssa on hienoa työskennellä. Tykkään siitä, että työt hoidetaan asiallisesti, mutta yhtä tärkeää on, että työn ulkopuolelle jää oma vapaa-aika.”

“Meillä, Suomen johtavassa pilvitalossa, pysyy osaamisen kanssa aallonharjalla kuin itsestään. Cybercomilla pääsee rakentamaan yhdessä asiakkaiden kanssa palveluita, joilla on oikeasti vaikutus ympäristöön, hyvinvointiin, koulutukseen, tasa-arvoon ja muihin kestävän kehityksen arvoihin,” hän toteaa.

Juhan mukaan Cybercomille haetaan uteliaita ja tiimityöskentelystä innostuneita osaajia. “Etsimme IT-asioista innostuneita ongelmanratkaisukykyisiä ihmisiä, jotka ovat sopivasti ulospäin suuntautuneita ja tykkäävät tehdä työtä yhteistyössä toisten asiantuntijoiden ja asiakkaiden kanssa. Vain hakemalla voi saada paikan todistetusti toimivasta ohjelmasta!”

KOULUTTAUDU AWS-PILVIPALVELUOSAAJAKSI 12 VIIKOSSA JA ALOITA URA IT-ALALLA PILVITEKNOLOGIAN PARISSA

No items found.
No items found.