Kouluttaudu pilvipalveluosaajaksi!
Lue Lisää
12 viikon intensiivinen koulutus, varma työpaikka IT-konsulttina esimerkiksi Digialla, Cybercomilla tai Fortumilla ja vauhdilla kehittyvä ala. Tätä on odotettavissa heille, jotka näkevät tulevaisuutensa pilvessä.

2019-03-27

2019-03-27

”Työssäni pääsee jatkuvasti kehittymään ja haastamaan itseään. Uusien asioiden opettelu ei lopu koskaan, mikäli omaa intoa riittää.” - Andrea Marseglia, Systems Developer

Koodia, kokonaisvaltaista ongelmanratkaisua ja kehittymismahdollisuuksia – tätä kaikkea on työ pilvipalveluiden parissa

12 viikon intensiivinen koulutus, varma työpaikka IT-konsulttina esimerkiksi Digialla, Cybercomilla tai Fortumilla ja vauhdilla kehittyvä ala. Tätä on odotettavissa heille, jotka näkevät tulevaisuutensa pilvessä.

Työ pilviosaajana antaa paitsi mahdollisuuden työskennellä mullistavimpien teknologisten kehitysharppausten parissa, myös osaamista, jonka kysyntä työmarkkinoilla vain kasvaa. Academyn 12 viikkoa kestävän pilvipalvelukoulutuksen jälkeen uunituoreet ammattilaiset työllistyvät Academic Workin IT-konsultteina esimerkiksi IT-palveluyritys Digialle, energiayhtiö Fortumille tai IT-alan palveluyritys Cybercomille.

Kysyimme asiantuntijoilta, millaista työ pilven parissa oikeasti on ja millaisiin yrityksiin Academyn pilvipalveluosaajakoulutuksen jälkeen päästään töihin.

Mitä pilvipalveluosaaja tekee?

Academyssä opiskellaan Amazon Web Services (AWS) -pilvipalveluosaajaksi 12 viikon intensiivikoulutuksessa. Työ pilvipalveluiden parissa on sekä koodaamista että mielikuvituksen käyttöä, näkökulmien laajentamista ja uusien ratkaisujen etsimistä. Jos pilvipalvelukehittäminen ei vielä soita kelloja, lue täältä, mistä siinä on kysymys ja millaista pilven parissa työskenteleminen on käytännössä!

Esimerkiksi Facebook, Fortnite, Dropbox, WhatsApp ja Twitter ovat kaikki omanlaisiaan pilvipalveluita. Pilvipalveluiden kehityksessä otetaan jatkuvasti massiivisia teknologisia edistysaskeleita ja pilvelle ilmaantuu koko ajan uusia soveltamisaloja. Tämän takia pilvipalveluosaajia tarvitaan kiihtyvällä tahdilla nyt ja tulevaisuudessa, toimialasta riippumatta.

Mitä työ pilven parissa antaa tekijälleen?

Pilvipalveluiden käyttö nopeuttaa sekä datan parissa työskentelevien että sitä työssään hyödyntävien arkea ja jokapäiväistä elämää. Perinteiset konesalit tarkkaan harkittuine kapasiteettilaskelmineen ja hitaine palvelimineen on pilvipalveluiden avulla korvattu dynaamisella ympäristöllä, jossa käyttövalmista saadaan minuuteissa tai tunneissa.

”Hyvänä päivänä pilvikaveri tuntee olevansa supersankari – ei ole käyttäjämäärää tai datavirtaa joka saisi palvelut kaatumaan, tai vaikka ne kaatuisivat niin kukaan ei ehdi huomata sitä automaation toimiessa. Hyvänä päivänä vaikkapa datan siirto vanhasta datasalista uuteen pilvipalveluun, menee kerralla kuntoon ja vanha laitteisto voidaan kärrätä kierrätykseen”, kuvaa Kimmo Tokkari, Digia Cloud Center of Excellencen tiiminvetäjä.

Huonoja päiviä on kaikkialla, myös pilvessä. Kun kaikki tuntuu menevän pieleen, Tokkari toistelee mielessään mantraa ’Fail fast, fail cheap’. ”Harmitus vaihtuu kuitenkin lopulta ahaa-oppielämykseksi, kun keksitään jokin upea ratkaisu pilvipalvelun toiminnan valvontaan ja hallintaan, jonka ansiosta sama ongelma ei toistu enää jatkossa.”

Kokeileminen, uusien ratkaisujen etsiminen ja epäonnistuminenkin kuuluu asiaan, koska pilvipalveluosaaja työskentelee vauhdilla muuttuvan maailman ehdoilla kehittyvän, vanhoja malleja murtavan teknologian parissa. Valmiiden ratkaisujen puutteesta huolimatta – tai juuri sen takia – pilven parissa työskentely on palkitsevaa myös jokapäiväisessä arjessa.

”Olen ylpeä siitä, että pääsen mukaan toteuttamaan moderneja palveluita, jotka ovat jokaisen suomalaisen ulottuvilla joka päivä”, toteaa Niina Känsälä, tiiminvetäjä ja Client Manager Cybercomilta. ”Kun päivittäisessä työssä ratkeaa tekninen haaste, tai kun hartaasti rakennettu monimutkainen ympäristö nousee pystyyn napin painalluksella, voittajafiilis kantaa koko tiimiä pitkälle.”

Digian Systems Developer Andrea Marseglia on Känsälän kanssa yhtä mieltä: “Parhaita palkintoja ovat ehdottomasti ne hetket, kun on pitkään yrittänyt selvittää jotain ongelmatilannetta, ja lopulta saa sen ratkaistua. Onnistumisen tunteita saa usein”.

Työn mielekkyyteen etenkin uransa alkuvaiheessa olevilla vaikuttaa myös alustan selkeys: “AWS on rakennettu varsin helposti ymmärrettäväksi: jos on hyvä looginen päättelykyky, sen omaksuminen ei ole kauhean vaikeaa. Toki pitää harjoitella ja käyttää alustaa paljon, että tulee hyväksi, mutta alkuun pääseminen ei vaadi mahdottomia”, kertoo Kristiina Söderholm, Fortumin Head of Data and Analytics.

“Ei päivää ilman oppimiskokemuksia”

Työ pilven parissa ei ole yksinäistä – saati yksitoikkoista – koneen hakkaamista yrityksen takahuoneessa. Digian Tokkarin mukaan työssä parasta on loistavat tiimikaverit, työn kokonaisvaltaisuus, vapaus sekä kehittyvä ala, jossa ei kulu päivääkään ilman oppimiskokemuksia. ”Jokainen arjessa hyväksi havaittu uusi ratkaisumalli, ensimmäinen pilvipalvelun live-julkaisu tai fiksusti toimiva automaatio virhetilanteissa palkitsee. Ja jos kaikki edellä mainittu on kollektiivisen tiimityön tulosta, kuten lähes aina on, se palkitsee moninkertaisesti.”

Samaa mieltä on Cybercomin Känsälä. ”Työ huippuasiantuntijoiden kanssa on hyvin palkitsevaa ja hyvässä porukassa on helppo luottaa tiimiin. Usein huonokin päivä muuttuu hyväksi, kun haastavia kohtia pääsee sparraamaan kollegan kanssa.”

“On myös hieno tunne, kun asiakkaiden kanssa päästään todelliseen kumppanuuteen, jossa ei tehdä juttuja kyseenalaistamatta vain asiakkaan pyynnöstä, vaan rakennetaan yhdessä kestäviä palveluita, joista voi olla ylpeä vielä vuosienkin päästä.”

Millaisiin tehtäviin
Academystä tulevat pääsevät?

Jatkuvasti kehittyvät pilvialustat takaavat, että myöskään pilvipalveluiden parissa työskennellessä mahdollisuudet eivät lopu kesken. Andrea Marseglia kertoo, että uusien osa-alueiden oppimisen myötä myös vastuu kasvaa ja oma osaaminen laajentuu. ”Työssäni pääsee jatkuvasti kehittymään ja haastamaan itseään. Uusien asioiden opettelu ei lopu koskaan, mikäli omaa intoa riittää.”

Lukemattomien kehittymismahdollisuuksien lisäksi Amazon Web Servicesin parissa on hauska työskennellä. Ison kuvan hahmottaminen ja asiakkaiden haasteiden ratkominen on palkitsevaa, mutta myös itse AWS-alustalla näpertäminen, siis koodaaminen ja valmiiden rakennuspalikoiden yhdisteleminen toimiviksi ratkaisuiksi, on kiehtovaa ja luovuutta ruokkivaa. Oman käden jäljen näkee nopeasti.

“AWS:ssä kiinnostavaa on se, että sen avulla toivomansa ratkaisun saa rakennettua nopeasti ja tuloksia pääsee tarkastelemaan saman tien”, kuvailee Söderholm Fortumilta.

Pilvipalveluiden pariin voidaan työllistyä esimerkiksi ohjelmistokehittäjiksi, testaajiksi tai pilviarkkitehdeiksi. Kokemuksen karttuessa esimerkiksi projekti- ja palvelupäällikön tehtävät tai pilviasiantuntijatiimin vetäjän tehtävät saattavat viedä mukanaan. Rautaisella ammattitaidolla varustetulta pilvipalveluosaajalta vaihtoehdot eivät lopu kesken.

Cybercomilla Academyn pilvipalveluosaajat työllistetään heidän omien vahvuuksiensa ja toiveidensa perusteella, eikä valmiiksi määriteltyjä rooleja juurikaan ole. “Academystä valmistuvat konsultit todennäköisesti työllistyvät AWS:n ympärille puuhaamaan koodin, infran ja arkkitehtuurien kanssa”, kertoo Känsälä.

Digian kokoisessa yrityksessä eri positioita on tarjolla laajasti. Integraatiopuolella Academyltä tulevat osaajat työllistyvät ensisijaisesti Integraatio- ja API-kehittäjiksi”, kuvaa Marseglia. Tokkarin mukaan Digialla on määrällisesti eniten ohjelmistokehittäjiä, integraatioasiantuntijoita, testaajia, arkkitehtejä, määrittelijöitä ja palvelumuotoilijoita. “Meillä on myös lukuisia muitakin urapolkumahdollisuuksia – eli kannattaa mennä sitä kohti, mikä eniten kiinnostaa!”

Fortumilla uusia pilvikehittäjiä odottaa haasteiden ja monipuolisten kehittymismahdollisuuksien täyttämä ura viime vuonna aloittaneessa data- ja analytiikkaosaamiskeskuksessa. “Ihan jokaisesta suuresta yrityksestä ei vielä vastaavanlaista keskusta löydy, eli tarjolla on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä luomaan uutta vakiintuneen yrityksen sisällä. Kun ollaan näin alussa, pääsee oikeasti vaikuttamaan siihen, millaiseksi data- ja analytiikkaosaamiskeskus ja oma työ muotoutuvat”, kertoo Söderholm.

Uramahdollisuudet muissa yrityksissä: Kun rakennamme koulutusohjelmiamme, osa asiakkaista on mukana alusta asti ja osa puolestaan hyppää kelkkaan myöhemmin, kun koulutusohjelma on jo alkanut. Tästä johtuen osalle koulutusohjelmaan valituista työskentelypaikka vahvistetaan koulutuksen aikana tai valmistumisen jälkeen. Työpaikka on kuitenkin aivan yhtä varma kuin etukäteen työskentelypaikkansa tietävillä konsulteilla: vakituinen työsopimus Academic Workin kanssa astuu voimaan heti valmistumisen jälkeen.

Toimeksiantonsa etukäteen tietäviin konsultteihin verrattuna mukaan valittavilta avoimilta konsulteilta vaaditaan hivenen verran enemmän seikkailunhalua, mutta mukaan voi silti lähteä luottavaisin mielin. Tutustu avoimilta luokiltamme valmistuneiden konsulttiemme Heidin ja Villen uratarinoihin artikkeleissamme:

Heidi jätti vanhan ammattinsa, oppi koodaamaan 12 viikossa ja ryhtyi IT-konsultiksi: ”En rehellisesti ole katunut hetkeäkään”

Tanssinopettajasta koodariksi 12 viikossa opiskellut Ville: ”Jos IT-ala kiinnostaa ja haet uusia tuulia elämään, kannattaa tarttua tilaisuuteen”

Lue myös, miten pilvipalveluosaaminen mullistaa maailmaa!

No items found.
No items found.