Lue Lisää
Jokaisen maanantain ei tarvitse olla nousukiitoa, mutta jos perjantaihin mennessä ei sorvin ääressä ole juuri ilon tai innostumisen kokemuksia irronnut, ollaan lähellä jämähtämistä. Oireet on helppo tunnistaa ja hoito on jokaisen ulottuvilla – uranvaihto ei katso taustaa eikä vaadi vuosien opiskelua.

2020-02-27

2020-02-27

Jämähditkö? Tee kuten Heidi ja Miikka ja muuta urasi suuntaa

Jokaisen maanantain ei tarvitse olla nousukiitoa, mutta jos perjantaihin mennessä ei sorvin ääressä ole juuri ilon tai innostumisen kokemuksia irronnut, ollaan lähellä jämähtämistä. Oireet on helppo tunnistaa ja hoito on jokaisen ulottuvilla – uranvaihto ei katso taustaa eikä vaadi vuosien opiskelua.

Työelämässä jämähtäminen linkittyy yleensä merkityksellisyyden kokemukseen – tai nimenomaan sen puutteeseen. Työstä saattaa uupua itsenäisyyttä, vaikuttamismahdollisuuksia, vastuuta tai kehittymismahdollisuuksia, eikä työkavereilta tai esimieheltä välttämättä tipu tukea ja arvostusta.

Jämähtämisessa ei ole kyse parantumattomasta diagnoosista, vaan muutettavissa olevasta elämäntilanteesta. Uran- ja alanvaihto onnistuu taustasta riippumatta, jos on valmis oppimaan uutta. Me tiedämme tämän kokemuksesta, koska olemme Suomessa kouluttaneet IT-alalle lähes 300 eri taustoista tulevaa osaajaa – aina biokemististä erityisluokanopettajaan ja markkinointiosaajasta oopperalaulajaan.

Annetaan kahden AW Academyn kautta IT-alalle kiihdyttäneen “kokemusasiantuntijan” kertoa lisää, kuinka alanvaihto onnistui heiltä.

“Olen kokenut olleeni väärällä alalla ja ajoittain tuskaillut pitkäänkin, mitä lähteä tekemään”

Luultavasti jokainen on joskus työelämässä hakenut suuntaa tai ollut epävarma paikastaan. Niin sanotun kutsumuksen puuttuessa on saattanut kokea “vain päätyneensä alalle”. Tämä pätee myös AW Academyn kautta uranvaihdon tehneeseen Heidiin.

Heidi Hennessy (ent. erityisluokanopettaja, nyk. software engineer Ekahaulla)

Erityisopetuksesta koodiin vaihtanut Heidi Hennessy ei hypännyt uudelle IT-uralle hetken päähänpistosta. Heidi ehti työskennellä erityisopettajana viisi vuotta, kunnes päätös uranvaihdosta lopulta kirkastui.

“Päädyin alunperin opetusalalle, koska en oikein tiennyt mitä halusin tehdä ja opiskelin kasvatustieteitä avoimessa yliopistossa. Alusta asti minusta tuntui, että oli kiva työskennellä ihmisten kanssa, mutta itse opettaminen ei ollut oma juttuni”, Heidi purkaa taustaansa.

Heidille jämähtäminen näyttäytyi tunteena siitä, että on väärällä alalla ilman selkeää suuntaa siitä, mitä lähteä tekemään. Toistuvat määräaikaiset työsuhteet ohjasivat lopulta omaa päätöksentekoa niin, että Heidi asetti itselleen takarajan: keväällä 2019 hän ei enää hae töille jatkoa, vaan hommaa uuden ammatin tai tutkinnon. Muutoksen edellyttämä tärkein ja vaikein steppi eli päätös oli tehty.

AW Academy löytyi muutaman mutkan kautta. Heidi haki ennakkoluulottomasti paikkoihin ja aloille, joista hänellä ei ollut mitään aiempaa kokemusta. Hakemus lähti myös AW Academyn koulutusohjelmaan, jonka Heidin pari ystävää oli jo käynyt.

“Academyn konsepti tuntui sopivalta juuri minulle: en halunnut opiskella uutta maisterin tutkintoa, ja tässä koulutuksessa korostui nimenomaan tekemällä oppiminen. Teoreettinen ymmärrykseni kasvaa, kun saan sidottua sen johonkin konkreettiseen kontekstiin”, Heidi avaa.

Itse koulutus ei pettänyt. Parhaaksi anniksi Heidi listaa opiskelijaporukan, joka koostui “uskomattoman hyvistä tyypeistä” sekä sen, kun lopulta palaset alkoivat loksahdella paikoilleen ja alkoi huomata, että hallitsee yhä suurempia kokonaisuuksia aiheesta, josta ei aiemmin tiennyt käytännössä katsoen mitään.

Helppoa kyyti ei kuitenkaan ollut, mutta 12 viikon rutistusta AW Academyssa ei turhaan kutsutakaan prässiksi. Haastavimmaksi Heidi koki tiukassa tahdissa mukana pysymisen. Tässä kuitenkin auttoi se, että oppi siirtymään eteenpäin ja hyväksymään, että vaikeilta tuntuvat asiat selkiytyvät aikanaan.

Mitä Heidille sitten jäi AW Academyn koulutuksesta käteen? Hän itse listaa TOP 3:n näin:

  • Opin paljon oppimisen taidoista
  • AW Academyssa joku piti aina huolen siitä, että opiskelu ja oppiminen on tavoitteellista ja etenee; se antoi hyvän mallin ja rutiinin myös itseopiskelulle sekä kurssin jälkeen että sen jälkeen
  • Kuten mikään muukaan koulutus, ei myöskään AW Academy tee kenestäkään heti alan seniori-asiantuntijaa. Academysta olen saanut voimakkaan kipinän ja motivaation koodaamiseen, hyviä malleja liittyen laadukkaaseen opiskeluun ja työskentelyyn sekä tunteen siitä, että voin oppia mitä tahansa, kunhan teen sen eteen järkevästi töitä.

Heidi työskentelee nykyisin Ekahaulla web-suunnitteluhommissa, joissa hän pääsee käyttämään kurssilla opiskeltua pääkieltä JavaScriptia. Töissään hänellä on mahdollisuuksia kehittää osaamistaan myös backendin, ux-suunnittelun sekä pilvipalveluiden osalta. Heidi muistelee, kuinka hän pääsi jo toisena työpäivänä käsiksi oikeaan projektiin.

Heidi ei säästele sanoja kuvaillessaan työnsä sisältöä, mutta parasta työssä on kuitenkin se, miten hänet on otettu vastaan: että on päässyt heti hommiin ja kehittymään todella taitavien osaajien ympäröimänä.

“Työ tuntuu jo nyt unelmieni hommalta, ja välillä täytyy melkein nipistää itseään ja tarkistaa että kävikö tässä tosiaan näin hyvä tuuri.”

“Oppiminen on vasta alussa”

Miikka Lintula (ent. kauppatieteiden maisteri & vakuutusala-ammattilainen, nyk. system engineer)

AW Academyn 12 viikon prässin läpikäynyttä Miikka Lintulaa ajoi uranvaihtoon tunne siitä, ettei omat parhaat taidot ja kyvyt päässeet oikeuksiinsa tai niiden hyödyntäminen jäi vähälle.

“Välillä tuntui, että en päässyt työuralla lähemmäksi omia tavoitteitani, vaan ura polki paikallaan. Omat taidot ja kiinnostuksen kohteet eivät kohdanneet omien työtehtävien kanssa”, Miikka summaa.

Iso vaikutus oli myös sillä huomiolla, että töitä hakiessa lähes kaikissa mielenkiintoisimmissa positioissa mainittiin vähintään tietokantaosaaminen, usein myös ohjelmointitaidot. Miikan kiinnostus IT-alaa kohtaan heräsi, mutta yhdestä asiasta hän oli varma: hän ei enää halunnut mennä vuosiksi opiskelemaan uutta alaa korkeakouluun.

“AW Academy tarjosi mahdollisuuden uranvaihtoon huomattavasti nopeammalla aikataululla ja koko konsepti hakijoilta vaadittuja ominaisuuksia myöten tuntui täydelliseltä matchilta. Kun haut uudelle kurssille alkoivat, tein soveltuvuustestit jo samana päivänä.”

Miikan mielestä parasta koulutuksessa oli kolme ryhmätyöprojektia, jotka toimivat todellisena esimerkkinä siitä, että tekemällä oppii. Totta kai myös kaikki onnistumisen tunteet olivat hienoja, erityisesti silloin kun huomasi oman kehittymisen tai tunsi ylittävänsä itsensä. Myös Miikka kuitenkin myöntää, että kyyti oli kovaa.

“Koulutuksessa täytyy pitää pää kylmänä. Jokainen päivä ei todellakaan ollut täynnä onnistumisen tunteita tai oppimisen riemua, vaan vaikeuksia ja haasteita riitti kylliksi”, Miikka muistuttaa rehellisesti.

Hän avaa, kuinka koko kurssilla opetettua tietomäärää oli mahdotonta omaksua kertaheitolla. Uusia asioita tuotiin eteen ennen kuin edellisiä oli vielä kunnolla sisäistänyt. Heidin tavoin myös Miikka kuitenkin huomasi prässin edetessä, että usein parin viikon takainen mahdoton asia olikin huomattavasti selkeämpi, kun palaset olivat ensin loksahdelleet kohdalleen muualla.

Mitä Miikalle sitten jäi AW Academyn koulutuksesta käteen? Hän itse listaa TOP 4:n näin:

  • Valtavasti uutta tietoa ja taitoa
  • Teknisen osaamisen lisäksi pääsin kehittämään esimerkiksi projektityötaitojani ja ongelmanratkaisukykyäni entisestään
  • Arvokkaat kontaktit (omat kurssikaverit ja muut AW Academyn alumnit)
  • Kokonaan uusi edessä aukeava urapolku.

Heti valmistumisen jälkeen Miikka oli aluksi muutaman viikon Academic Workin sisäisenä konsulttina Extended Trainingissa, jossa hän käytti aikaansa opittujen asioiden syventämiseen ja uuden opiskeluun. Hän myös osallistui projektiin, jossa koodattiin sovellusta Academic Workin sisäiseen käyttöön.

“Projekti tuntui todella hyvältä ja motivoivalta harjoitukselta kun tiesi, että lopputuote tulee oikeasti käyttöön ja hyödyttää monia. Extended Training valmisti minua hyvin tulevaan toimeksiantoon asiakasyrityksessä”, Miikka summaa “pehmeää laskeutumistaan” tositoimiin.

Extended Trainingin aikana Academic Workin asiantuntijat etsivät asiakasyritysten joukosta Miikkan persoonaan sopivaa matchia, esittelivät Miikan profiilia asiakasyrityksissä ja järjestivät hänelle haastatteluja yrityksiin. Asiakastoimeksianto löytyikin sattumalta juuri ennen haastattelua: seuraavaksi Miikkan seikkailut uudella IT-uralla jatkuvat Academic Workin asiakasyrityksessä System Managerina.

Tulevaisuus tuntuu innostavalta.

“Oppiminen on vasta alussa. AW Academy antoi uudelle uralle alkutahdit ja nyt kehittyminen sekä eteenpäin meneminen on itsestä kiinni. Odotan kartuttavani osaamista ja kokemusta ja jonain päivänä olla raudanluja IT-alan ammattilainen.”

Mikä sinusta tulee isona?

Sen sijaan, että mietitään mikä minusta tulee isona, olisi kannattavampaa silloin tällöin miettiä, että mitä minä haluaisin tehdä tai teenkö sitä jo. Oman työn imun testaaminen onnistuu näppärästi esimerkiksi TTL:n sivuilla.

Jos testitulos ei vakuuta tai tiedät jo testaamattakin, ettei oma ura nappaa, ei hätää: vaihtoehtoja on. Tulevaisuuden työelämä on jo täällä  ja yhteen ihmiselämään mahtuu monta uraa. “Mikä sinusta tulee isona” tai “miksi haluat valmistua” ovat kysymyksiä, joiden parasta ennen -päiväys on jo mennyt. “Mitä sinä haluat tehdä?” osuu kysymyksenä lähemmäs oikeaa kohdetta maailmassa, johon kuuluu elämänpituinen oppiminen ja jatkuva muutos.

Mitä siis sinä haluaisit tehdä?

Jämähditkö? Tee jotain eeppistä ja kiihdytä työelämän eturiviin uudelle IT-uralle – ensi kesän haut käynnissä NYT!

Lue lisää: Tulevaisuusvarmaa työtä – ja 4 muuta syytä vaihtaa IT-alalle

No items found.
No items found.