Lue Lisää
HiQ:lla on Suomessa palveluksessaan 270 IT-alan ammattilaista. Tukholman pörssissä listattu yhtiö on perustettu jo 1995 ja arvioitu usein Pohjoismaiden kannattavimmaksi IT-taloksi. Suomessa HiQ on vielä pienten ja ketterien IT-yritysten kategoriassa, ja nauttii rennosta ja modernista kulttuurista. Yksi iso haaste on kuitenkin sama kuin kaikilla IT-alan yrityksillä: Osaajapula.

2017-12-14

2018-03-05

Teknologiat vaihtuvat, mutta ihmistyypit pysyvät. Kokeneista ohjelmistokehittäjistä oli huutava pula urani alussa ja tilanne on edelleen sama.

HiQ saa kaksi erilaista konsulttia Academysta

HiQ:lla on Suomessa palveluksessaan 270 IT-alan ammattilaista. Tukholman pörssissä listattu yhtiö on perustettu jo 1995 ja arvioitu usein Pohjoismaiden kannattavimmaksi IT-taloksi. Suomessa HiQ on vielä pienten ja ketterien IT-yritysten kategoriassa, ja nauttii rennosta ja modernista kulttuurista. Yksi iso haaste on kuitenkin sama kuin kaikilla IT-alan yrityksillä: Osaajapula.

Muiden IT-talojen tavoin HiQ:llakin on kaikki verkot vesillä. Yritys on ollut aiemmin mukana myös kolmessa muuntokoulutusohjelmassa. Niissä työttömiä työnhakijoita on koulutettu kehittäjiksi ja heistä kerralla 15 henkilöä on ollut työssäoppimisjaksolle HiQ:lla.

“Kokemattomistakin voi tulla menestyviä IT-konsultteja”

HiQ:n HR Manager Katja Rantala oli aikaisemminkin tehnyt yhteistyötä Academic Workin kanssa henkilöstövuokrauksissa ja hän kiinnostui Academysta heti ensimmäisten joukossa. “Olemme tehneet muuntokoulutuksia joten tiesimme että alanvaihtajasta tai kokemattomammasta kehittäjästä voi tulla menestyviä IT-konsultteja ja tiesimme mitä heidän mentorointinsa vaatii. Siksi uskalsimme lähteä tähän mukaan” Rantala kertoo.

Katja Rantalalla on jo yli kymmenen vuoden kokemus henkilöstöalalta ja ensimmäiset IT-alan rekrytoinnitkin hän on päässyt tekemään jo HR-uransa alussa. “Teknologiat vaihtuvat mutta ihmistyypit pysyvät. Kokeneista ohjelmistokehittäjistä oli huutava pula urani alussa ja tilanne on edelleen sama” Rantala kuvailee. Hän kertoo että HiQ:n lisäksi kilpailijoillakin tuntuu olevan tilauskirjat täynnä sillä jokaisella sektorilla on nyt painetta tarjota palveluitaan digitaalisena. Kokeneet IT-konsultit myydään heti asiakasprojekteihin jos heitä vain jostain onnistutaan houkuttelemaan töihin. Academy on yksi tapa saada uusia ihmisiä IT-alalle jossa vallitsee tällä hetkellä krooninen työntekijäpula.

Kaksi erilaista persoonaa HiQ:n tarpeisiin

Poikkeuksellisen tiukkojen soveltuvuustestien jälkeen Academyn konsultit saavat 12 viikon intensiivisen nopeutetun oppimisen menetelmällä toteutetun Java-koodauskoulutuksen. Koko kolmen kuukauden ohjelma on tiukkaa käytännön oppimista eli koodaamista minkä lisäksi opiskellaan asiakastyötä ja vuorovaikutustaitoja.  HiQ:lle valmistuu Academyn ensimmäisestä koulutusohjelmasta kaksi konsulttia eri tiimeihin. Rantala kertoo valintaprosessista: “Meille esiteltiin yhteensä kuusi konsulttia. Valitsimme kumpaankin tiimin parhaiten persoonaltaan soveltuvan. Toinen on iältään ja työkokemukseltaan varttuneempi ja sopii tiimiin jossa muutkin ovat erittäin kokeneita. Hänellä oli entuudestaankin tietohallinto-osaamista. Nuorempi tulee puolestaan profiililtaan nuorempaan kehittäjätiimiin. Hän on myös toimintatyyliltään ekstrovertimpi ja rennompi ja sopii persoonaltaan hyvin tiimiin. Kummatkin vaikuttivat vahvasti meidän tyypeiltä ja kummallekin on sopivin mahdollinen tiimi odottamassa. Kun työkokemusta alalta ei ole työssä menestyminen on pitkälti persoonan ja motivaation varassa.”

Oppiminen jatkuu työelämässä

Academyn oppimäärä vastaa kolmivuotisen tutkinnon koodauksen osuutta eli Academysta valmistuu juniorikehittäjiä joiden oppiminen jatkuu työelämässä. HiQ:lla on vahva työn ohessa oppimisen kulttuuri sillä heillä tarjotaan muun muassa henkilöstöetuina sertifiointimahdollisuuksia ja maailman parhaita verkko-oppimisympäristöjä. Työn ohessa opetellaan jatkuvasti uusia teknologioita. “Konsulttifirmat käyttävät aina uusimpia teknologioita koska ne ovat palveluidemme myyntivaltteja. Siksi jatkuva oppiminen on välttämätöntä” Rantala painottaa.

Academy järjestää vuonna 2018 useita 12 viikon koulutuksia osan asiakkaalle räätälöitynä. Academylta saat juuri tarvitsemasi määrän konsultteja - vaikka vain yhden! Konsultti valmistuu junior-tasolle saatuaan saman verran koodausoppia kuin korkeakouluopiskelija. Kuten kaikkien uusien työntekijöiden kohdalla myös Academysta valmistuvien IT-konsulttien perehdyttämiseen talon tavoille kannattaa nimetä joko yksi tai useampi mentori.

No items found.
No items found.