Lue Lisää
Heidi valmistui Academysta 12 viikossa IT-konsultiksi ja myyjän työ vaihtui intensiivisen koulutusjakson myötä ohjelmistosuunnittelijan tehtäviin. Konkreettisesta ongelmanratkaisusta nauttivan triathlonharrastajan mielestä koodaamisessa on parasta haasteiden selättäminen pala palalta pieni onnistuminen kerrallaan – aivan kuten triathlonkilpailussakin.

2018-09-27

2018-09-27

”Kaipasin jotakin konkreettista, jotain, mistä näen mitä olen saanut aikaan. IT-ala houkutteli, koska siihen liittyy konkreettisia haasteita, jotka ovat lähtökohtaisesti ratkottavissa – pitää vain keksiä, mikä on se järkevin tapa.”

Heidi jätti vanhan ammattinsa, oppi koodaamaan 12 viikossa ja ryhtyi IT-konsultiksi: ”En rehellisesti ole katunut hetkeäkään”

Heidi valmistui Academysta 12 viikossa IT-konsultiksi ja myyjän työ vaihtui intensiivisen koulutusjakson myötä ohjelmistosuunnittelijan tehtäviin. Konkreettisesta ongelmanratkaisusta nauttivan triathlonharrastajan mielestä koodaamisessa on parasta haasteiden selättäminen pala palalta pieni onnistuminen kerrallaan – aivan kuten triathlonkilpailussakin.

Nuuksion Pitkäjärven suuntaisesti kulkee mäkinen tie. Tiellä kiitää kapearenkainen pyörä. Vauhti kiihtyy alamäkeen ja riittää hyvin seuraavalle kukkulalle asti. Mäen päällä polkija irrottaa kengät polkimista, taluttaa pyörän lähemmäs ja hymyilee leveästi.

Hän on Heidi, triathlonharrastaja ja tämän vuoden huhtikuusta lähtien koodari.

Myyjästä IT-konsultiksi – konkreettinen ongelmanratkaisu herätti kiinnostuksen koodaamiseen

Vielä vuosi sitten Heidi olisi esittäytynyt toisella tavalla. Kestävyysurheilu kulki mukana jo silloin, mutta koodaaminen tuli kuvioihin vasta viime keväänä. Työ lääketeollisuudessa myyjänä ei enää palkinnut ja alan vaihto tuntui ainoalta oikealta ratkaisulta.

”Kaipasin jotakin konkreettista, jotain, mistä näen mitä olen saanut aikaan. IT-ala houkutteli, koska siihen liittyy konkreettisia haasteita, jotka ovat lähtökohtaisesti ratkottavissa – pitää vain keksiä, mikä on se järkevin tapa”, Heidi muistelee.

Erilaisia IT-alan tehtäviä tutkiessaan Heidille valkeni, että kiinnostavia tehtäviä riittää, mutta ensin omia taitoja pitäisi täydentää ratkaisevalla puuttuvalla palasella: koodaamisella. Hän googlaili Javan perusteita ja aloitti yliopiston koodauskurssin – kunnes kohtalo otti algoritmin muodon ja alkoi näyttää Heidille Academyn mainoksia sosiaalisessa mediassa.

”Innostuin valtavasti siitä, että joku opettaisi minut koodaamaan 12 viikossa, jos vaan pääsisin sisään. Tein testit tosi nopeasti ja vasta haastatteluvaiheessa pysähdyin miettimään, että hetkinen, onko tämä nyt liian hyvää ollakseen totta, onkohan tässä jokin koukku. Mutta ei ollut, 12 viikkoa opiskelua ja sen jälkeen töihin IT-alalle. Ja niinhän se sitten menikin”, Heidi naurahtaa.

12 viikon kestävyyssuoritus testasi motivaatiota

Vaikka Heidi oli kuvitellut ymmärtävänsä, millaiset 12 viikkoa häntä Academyssa odottavat, kurssin vauhti ja intensiivisyys pääsivät yllättämään.

”Uutta asiaa tuli ihan koko ajan ja siksi etenkin aluksi pelotti, että tipahdan kärryiltä. Olin jo kurssin alkaessa päättänyt priorisoida opiskelua ja jättänyt urheilun vähemmälle. Muistaakseni viimeistään siinä kahdeksannen viikon tienoilla uusien asioiden, haasteiden ja ihmissuhteiden määrä alkoi tuntua niin paljolta, että rupesin entistä enemmän priorisoimaan viikonloppuisin palautumista kaiken muun toiminnan yli. Se oli hyvä päätös”, Heidi kertoo.

Kestävyysurheilijana kerrytetystä sinnikkyydestä oli loppurutistuksen aikana hyötyä.

”Oli ehkä helpompi jaksaa uskoa, että kuten triathlonissakin, kyllä se maali sieltä lopulta tulee”, Heidi pohtii.

12 viikon koulutuksen aikana myös hakuprosessissa korostettu motivaatio pääsi testiin. Tieto siitä, että kesään mennessä pääsee töihin IT-alalle, auttoi jaksamaan.

”Jos motivaatio ei olisi ollut ihan kohdillaan, sitä olisi varmasti väsyessään ruvennut helpommin tekemään vasemmalla kädellä. Mutta kyllä siinä samalla draivilla tai jopa kiihdyttäen mentiin loppua kohden.”

Koodatessa palkitsevat pienet onnistumiset ja jatkuva palaute

Heidi työllistyi Academyn jälkeen Academic Workin konsulttina ohjelmistosuunnittelijaksi Planmecalle. Heti töiden alkaessa hän pääsi jatkamaan uuden oppimista muun muassa Azure Application Insightsin parissa. Seuraavana vuorossa on ohjelmiston bugien korjaamista yrityksen muiden ohjelmistosuunnittelijoiden rinnalla.

Taaksepäin katsominen ja oman elämänmuutoksen ajatteleminen tuntuu Heidin sanojen mukaan ”ihan sairaan hienolta”.

”On ihan älytöntä ajatella, että vain vuosi sitten olen vanhoissa töissä pähkäillyt ja tuskaillut, että hitto, jotain pitää tehdä. Ja nyt sitten vuosi myöhemmin huomaan, että olen tehnyt jotain oikein. Ainakin toistaiseksi se tuntuu juuri oikealta ja tosi hyvältä päätökseltä. En ole hetkeäkään katunut, en ihan rehellisesti hetkeäkään, Heidi toteaa.

Eniten Heidi nauttii työn ja ongelmien konkreettisuudesta: oman käden jälki näkyy konkreettisemmin, kuin myyjän työssä. Kun työvälineenä on koodi, pieniä onnistumisia tulee suurempaa ongelmaa ratkoessa paljon jo matkan varrella.

”Toki välillä joutuu hakkaamaan pitkäänkin päätä seinään, kun jostakin syystä asiat ei vain tapahdu niin kuin olen ajatellut tai haluaisin. Mutta on palkitsevaa, kun koodieditorilta saa jatkuvasti mikropalautetta ja tietää, että nyt se toimii ja nyt sieltä tulee ulos sitä mitä pitääkin”, Heidi kuvailee.

Vaikka työpäivät kuluvat nykyään hyvin erilaisessa ympäristössä, Heidin vapaa-aika kuluu edelleen tavoitteellisen triathlonharjoittelun parissa. Harrastus tuo vastapainoa toimistotyölle, mutta Heidin leipälajien, triathlonin ja koodaamisen, väliltä löytyy myös yllättäviä yhteneväisyyksiä.

”Kun triathlonkilpailu on alkamassa, edessä oleva matka tuntuu tuskaisen pitkältä. Mutta kun matkalle lähtee, kyse onkin oikeastaan pienistä peräkkäisistä suorituksista: ensin uin ensimmäisen kierroksen, sitten toisen, sen jälkeen hyppään pyörän selkään ja poljen tarvittavat kierrokset ja lopulta juoksen välietappi välietapilta kohti maalia, kunnes se lopulta väistämättä tulee vastaan. Sama pätee koodaamiseen: aluksi eteen tuotu ongelma tuntuu valtavalta, jopa ylitsepääsemättömältä. Mutta kun sen jakaa pieniin osiin ja tekee ne askel kerrallaan, maali tulee vastaan sielläkin.”

Inspiroiduitko Heidin tarinasta? Tutustu Academyn koulutusohjelmiin!

No items found.
No items found.