Lue Lisää
Academyn kahdentoista viikon intensiiviset opinnot huipentuivat kahden viikon pienryhmissä tehtyihin projekteihin, joiden tarkoitus oli syventää Academyn aikana opittuja taitoja. Projektien esittely mykisti asiantuntijat, sillä valmistuvat konsultit esittelivät kahden viikon työn tuloksena lähes valmiita projekteja. Osa tuotoksista on niin hyviä, että Ruotsin Academyn toimitusjohtaja Micael Holmströmin mukaan niille kannattaisi jopa hakea rahoitusta.

2018-01-03

2018-03-05

Tässä vaiheessa on vähän takki tyhjä ja onnellinen tunne sisällä. Ensimmäisellä viikolla ei mennyt ihan kaikki putkeen, mutta lopputulokseen voi olla tyytyväinen.

Ensimmäinen luokka valmistui tyylillä − kahden viikon projektien laatu löi asiantuntijat ällikällä

Academyn kahdentoista viikon intensiiviset opinnot huipentuivat kahden viikon pienryhmissä tehtyihin projekteihin, joiden tarkoitus oli syventää Academyn aikana opittuja taitoja. Projektien esittely mykisti asiantuntijat, sillä valmistuvat konsultit esittelivät kahden viikon työn tuloksena lähes valmiita projekteja. Osa tuotoksista on niin hyviä, että Ruotsin Academyn toimitusjohtaja Micael Holmströmin mukaan niille kannattaisi jopa hakea rahoitusta.

Ruotsin Digitalentin kokenut sovelluskehittäjä Kim Wijk matkusti Suomeen arvioimaan valmistuvien konsulttien projekteja. Esittelyn jälkeen Wijk haastoi jokaisen projektiryhmän kiperillä ja tarkentavilla kysymyksillään. Lisäksi hän antoi tuoreeltaan arvionsa kaikesta näkemästään. “Olen supervaikuttunut kaikesta mitä tänään nähtiin ja kuultiin. On ihan hullua että näimme juuri esityksiä vain kahden viikon projekteista jotka oikeasti toimivat ja olivat lähes valmiita. Tämä vauhti oli hyvin nopea sillä me emme todellakaan pääse töissä tällaisiin tuloksiin kahdessa viikossa.”

Wijk työskentelee Ruotsissa päivittäin Academysta valmistuneiden kanssa ja on nähnyt läheltä mihin IT-konsultit pystyvät. “He ovat todella älykkäitä ja innovatiivisia. Me kaikki työskentelemme tiimissä samojen asioiden parissa vaikka joku olisi vastavalmistunut tai taustalla olisi vuosien kokemus. Olen varma että nämäkin konsultit tulevat olemaan erinomaisia mihin tahansa he menevätkään.”

Jokainen ryhmä hyödynsi projektissaan monipuolisesti Academyn aikana kertynyttä osaamista mutta erityisen hienoa oli uusien teknologioiden opettelu lyhyessä ajassa ja niiden laadukas käyttäminen. Seuraavaksi esitellään ytimekkäästi jokaisen kuuden projektin sisältö.

1. Paint_err: Paint ei katoa koskaan

Ryhmän jäsenet: Antti Pöyhönen & Jake Suhonen

Käytetyt teknologiat: Java Java FX MySQL Spring Boot Thymeleaf

“Teimme Paintin kaltaisen piirto-ohjelman koska uusimmissa Windowseissa ei ole mukana sellaista perus piirto-ohjelmaa. Tämän meidän oman voi esimerkiksi antaa lapselle työkaluksi. Projektin aikana loimme myös tietokannan johon käyttäjät voivat tallentaa oman piirroksensa. Valitsimme tämän projektin koska tulevalla asiakkaallamme tulemme käyttämään Java FX-teknologiaa. Academy ei kattanut kyseisen teknologian läpikäyntiä niin koimme tärkeäksi ottaa tämänkin osaamisen haltuun. Projektin minimivaatimukset saavutettiin ensimmäisenä päivänä. Sen jälkeen Teimme roadmapin realistisen työarvion kahdelle viikolle ja pääsimme tavoitteeseen.”

2. CodeLive: Koodauksen Google Docs

Ryhmän jäsenet: Jari Haavisto Pekka Venäläinen Mika Le Gall Maiju Airosmaa

Käytetyt teknologiat: Spring Boot React HTML/CSS/JS Bootstrap WebSocket + Stomp-protokolla

“Teimme online-editorin jota useat voivat käyttää samaan aikaan. Tuntui kyllä etukäteen että haukkaamme tässä liian ison palan. Esittelimme suunnitelman Tommille (Teräsvirta opettaja) ja hänen mielestä saisimme uuden teknologian haltuun kun pidämme projektin tarpeeksi yksinkertaisena. Lopputulos on komea sillä WebSockettien konsepti oli meille täysin vieras aloittaessa.”

3. “Joulukalenteri”: 24 tapaa osoittaa osaamista

Ryhmän jäsenet: Hennileena Calonius Josefin Reuter Riina Purovesi

Käytetyt teknologiat: Spring Boot Maven Thymeleaf JavaScript HTML CSS

“Teimme projektin sisällä ikään kuin kahta osaprojektia. Ensimmäisessä teimme JavaScriptillä paljon erilaisia pelejä (mm. muistipeli)  kalenterin luukkujen alle ja saimme toiminnallisuutta niihin. Toisen tyyppinen osaprojekti oli tietokantaa hyödyntävät luukut joissa oli esimerkiksi joulureseptejä kääntäjä tai tietokilpailu. Syvensimme oppimistamme näiden teknologioiden kanssa ja innostuimme nähdessämme mihin kaikkeen esimerkiksi JavaScript ja CSS taipuu. Jouduimme muuten vaihtamaan projektissa käyttämäämme teknologiaa kesken kaiken koska ensimmäinen ei vastannut tarpeisiimme.”

4. Chernobyl Unicorn: Tasohyppelypelin ensimmäinen osa syntyi etätyönä

Ryhmän jäsenet: Kalle Helminen Sonja Vojnovic Titta Kivikoski

Käytetyt teknologiat: Java libGDX Gradle HTML CSS Tiled Piskel.

“Olemme yllättyneitä ja samalla tietenkin tyytyväisiä että saimme aikaiseksi tällaisen toimivan pelin näin lyhyessä ajassa. Käyttämämme teknologia oli meille täysin uusi ja pystyimme ottamaan sen haltuun. Piirsimme itse tämän pelin hahmon pikseli pikseliltä. Oli mahtava tunne saada se liikkumaan pelissä. Jouduimme sairastumisten takia työskentelemään etänä lähes koko projektin. Ei ollut kauhean montaa päivää että olisimme kaikki kolme olleet paikalla. Parasta tässä projektissa oli oivaltaa meidän osaavan oikeasti todella paljon jo nyt.”

5. Taskuri: Näin kannustetaan lapsia kotitöihin

Ryhmän jäsenet: Katja Seger Kristiina Rönnberg Tuukka Heinonen Ville Hyvärinen Anna-Reetta Korhonen

Käytetyt teknologiat: React Native Spring Boot Heroku Java JavaScript

“Kehitimme Scrum-lähtöisessä projektissamme mobiilisovelluksen joka tekee perheen arkisten askareiden organisoimisesta ja tekemisestä hauskempaa. Mietimme tässä myös paljon kasvatuksellisia aspekteja. Halusimme tekniikan lisäksi panostaa käyttäjien kokemukseen ja aitoon hyötyyn. Vastuun ottaminen tästä koko projektin suunnittelusta oli ehkä isoin haaste koska aiemmat Academyn projektit oli valmiiksi strukturoituja. Mobiilikehittäminen ja web hosting tuli meille tutuksi. Lisäksi ongelmanratkaisutaidot ja työskentely paineen alla kehittyi isoin harppauksin projektin aikana.”

6. Neighborfood: Alustatalous mukaan kotiruuan myyntiin

Ryhmän jäsenet: Minna Vares Risto Rautanen Pia Paulamäki

Käytetyt teknologiat: React REST Spring Boot JPA MySQL

“Kehitimme tuotteen joka mahdollistaa palveluiden tarjoamisen ja tilaamisen naapurustossa. Tämä ensimmäinen versio keskittyy erityisesti ruokaan. Opiskelimme viimeisen yhteisen viikon Reactia eli responsiivista nettisivujen tekemistä. Hyödynsimme sitä tässä projektissa ja laajensimme osaamista sen kanssa. Esimerkiksi kirjautuminen oli sellainen aluksi pieneltä kuulostava asia mutta toteutukseen löytyi pienen tutkimisen jälkeen loputtomasti vaihtoehtoja. Piti todella tarkkaan pohtia mihin käytämme aikaa lyhyessä projektissa että saamme tuotteen esittelyvalmiiksi. Tärkeää tässä projektin tekemissä on ollut meidän kolmen keskinäinen oppiminen ja opettaminen. On ollut todella helppoa käsitellä erilaisia ongelmia ja se on tehostanut oppimista. “

Vastuuopettaja uskoo valmistuneiden osaamiseen ja oppimiskykyyn

Ruotsin Academyn toimitusjohtaja Micael Holmström oli aidon vaikuttunut projektiesittelyistä ja hehkutti laadun olevan tasaisuudessaan parhaita mitä hän on Ruotsissa Academyn aikana nähnyt.

“Minulle on aina uskomatonta nähdä projektien taso. Yllätyin kuinka pitkälle he ovat päässeet. Esitellessäänkin he puhuivat kuin kokeneet kehittäjät. Täytyy rehellisesti sanoa että joihinkin projekteihin voisi jo hakea rahoitusta. Aloitimme tämän matkan Suomessa 4000 testin tehneen kanssa ja uskon meidän valinneen tähän ensimmäiseen luokkaan 20 juuri oikeaa henkilöä koska kaikki selvittivät Academyn kunnialla. Uskomaton aloitus täällä Suomessa.”

“He ovat olleet todella menestyksekkäitä nämä 12 viikkoa mutta on tärkeintä muistaa IT-alalla olevan kyse elinikäisestä oppimisesta. Tämä oli vasta alku ja nyt on tärkeintä jatkaa kehittymistä. Näin miten he suhtautuvat projekteihin ja ongelmanratkaisuun. Olen varma että he tulevat menestymään.”

Vastuuopettajana toimineen Tommi Teräsvirran kasvoilta oli nähtäväissä ylpeyden purskahduksia hänen kuunnellessa esittelyitä. Tiiviisti projektien valmistumista seurannut opettaja yllättyi itsekin.

“Tässä vaiheessa on vähän takki tyhjä ja onnellinen tunne sisällä. Ensimmäisellä viikolla ei mennyt ihan kaikki putkeen mutta lopputulokseen voi olla tyytyväinen. Vaikka seurasin projektien kehittymistä kaksi viikkoa niin silti jokainen esittely teki minuun suuren vaikutuksen. Jos miettii joitakin yksittäisiä niin esimerkiksi tämä Paint_err on sellainen minkä voisi jo ottaa käyttöön. Ja CodeLivea olisi voinut käyttää jo tällä kurssilla hyödyksi.”  

Teräsvirta halusi painottaa erityisesti Academysta valmistuvien oppimishalua ja -kykyä.

“He halusivat ottaa jotain uutta tähän projektiin ja haastaa itsensä. Mikään ryhmä ei tyytynyt tekemään liian helppoa toteutusta ja se teki minuun vaikutuksen. Jokainen ryhmä päätti itse mitä tekevät ja suunnittelivat koko projektinsa alusta loppuun saakka.”  

“Kaikki tulevat pärjäämään hyvin koska jokaisella on jalat maassa - kukaan ei kuvittele olevansa valmis. He tietävät nyt mitä oppiminen vaatii. Jos näiden valmistuvien tasoa verrataan esimerkiksi ammattkorkeakouluista tai yliopistoista tuleviin junior-tason konsultteihin niin kyllä nämä siinä vertailussa pärjäävät oikein mainiosti.”

Todistusten jaon jälkeinen juhlaillallinen alkoi Suomen Academyn toimitusjohtaja Jukka Pulkkisen puheella jossa hän kiteytti ensimmäisen luokan matkan osuvasti: “Te tulette aina olemaan Suomen Academyn ensimmäiset. Me olemme tehneet yhdessä historiaa.”

No items found.
No items found.