Academy-alumnit Jukka ja Olli vierailivat Web Summit -tapahtumassa – miten tie vei IT-alalle ja mitä alan suurimmasta tapahtumasta jäi käteen?

Academyn alumnit Jukka ja Olli lähtivät katsomaan, millainen on maailman suurin ja parhain teknologiakonferenssi Web Summit vuosimallia 2019. Lue, miten vielä vuosi sitten aivan muissa töissä ollet nykyiset junior-IT-konsultit päätyivät alalle ja mikä oli tapahtuman anti.

Aloitetaan siitä keitä me olemme ja miten me aloitimme uuden uran IT-alalla junior-konsultteina Academyn kiihdytettyyn oppimiseen perustuvan koulutuksen kautta.

Mitä teitte ennen AW Academya?

Jukka: IT-alan opiskelujen jälkeen tein pitkän uran Nokialla mobiililaitteiden tuotehallinta- ja tuotemarkkinointitehtävissä. Nokian jälkeen toimin tapahtuma- ja urheilumarkkinointialalla yrittäjänä. Siitä hyppäsin sitten takaisin IT-alalle, kun löysin Academyn tarjoaman uskomattoman mahdollisuuden.

Olli: Työskentelin vuosikymmenen verran kulttuurialan myynti- ja markkinointitehtävissä, erityisesti klassisen musiikin parissa. Koulutukseltani olen filosofian maisteri (musiikkitiede) ja musiikin maisteri (oopperalaulu).

Miten päädyitte hakemaan AW Academyyn?

Jukka: Olin jo jonkun aikaa suunnitellut omatoimista koodausopiskelua online-kurssien avulla, ja kun sitten Facebook toi uutisvirtaani Academyn mainoksen, niin klikkasin mainosta. Se vaikutti heti mielenkiintoiselta ja perehdyttyäni koulutukseen tarkemmin vaikutti se mielestäni liian hyvältä ollakseen totta. Sinne oli päästävä ja sen jälkeen ei ole ollut paluuta. Edelleenkin joskus ihmettelen, että miten näin loistava mahdollisuus on totta.

Olli: Ennen Academyä tein töitä markkinointiprojektien parissa, joissa hyödynnettiin data-analytiikkaa. Ymmärsin hyvin vähän datan käsittelystä ja hyödyntämisestä mutta tajusin sen sisältämän valtavan potentiaalin. Data-innostus johti koodi-innostukseen ja nettikursseille. Kiinnostusta oli kuitenkin mennä paljon pitemmälle. Tuttavani oli käynyt Academyn kurssit joista olin kuullut hyvää palautetta ja päädyin hakemaan kurssille.

Millaista AW Academyssa oli ja miten se valmisti teitä työelämään? 

Jukka: Academyssa oli yhdellä sanalla mahtavaa. Oppiminen oli todella tehokasta jatkuvan käytännön harjoittelun johdosta. Opettajat olivat tosi kokeneita ja osaavia koodareita, jotka olivat myös pedagogisesti hyviä. Lisäksi Academyn muu henkilökunta piti meistä oikein hyvää huolta ja tuki tehokasta oppimista. Academyn konsepti todellakin toimii ja sen jälkeen on mahdollista siirtyä suoraan työelämään. Paljon on tietenkin edelleen opittavaa ja kaikki on työelämässä suurempaa, mutta Academy antaa siihen hyvän pohjan, jonka päälle rakentaa uutta.

Olli: Academy oli rankka mutta samalla äärimmäisen inspiroiva kokemus. Uutta tietoa tuli jatkuvalla syötöllä ja jokaviikkoisista tenteistä oli päästävä läpi, jotta ei jäisi muusta porukasta jälkeen. Parasta Academyssä oli yhdessä tekeminen ja oppiminen ja kokemus siitä, että kukaan ei jäänyt yksin ongelmien kanssa vaan aina löytyi apu vieruskaverilta. Academyssä oppi oppimaan entistäkin tehokkaammin mikä on edellytys nykyajan työelämässä pärjäämiselle.

Olli ja Jukka: Koulutuksen aikana teimme mm. yhteisen loppuprojektin ja jatkoimme yhteisiä projekteja myös varsinaisen koulutuksen jälkeen. Keskustelemme edelleen useasti työstä koodarina, koodista ja alan kehityksestä sekä muistelemme aikaa Academyssa. Academyssa näkemisen tilalle on tullut koodareitten meetupit, joissa nähdään ja kuullaan uusista jutuista sekä bonuksena nautitaan pizzaa ja Cokista tai olutta.

Valmistuitte keväällä 2019. Mitä teette tällä hetkellä? 

Jukka: Tällä hetkellä olen Academic Workin konsulttina toimeksiannossa mainostoimistossa, jossa koodaan muiden koodarien mukana WordPress-sivustoja ja -palveluja. Pääasiassa alustana ja kielinä ovat WordPress, PHP ja Javascript sekä välillä myös React.

Olli: Työskentelen Academic Workin kautta Frontend -kehittäjänä. Työhöni kuuluu käyttöliittymän suunnittelu ja kehitys. Pääasiallisesti käytän työssäni Javascript -ohjelmointikieltä ja React-kirjastoa. Frontend-kehittäjän vastuulla on tehdä koodia joka määrittää käyttäjälle näkyvän puolen esimerkiksi verkkopalvelusta.

Mikä nykyisessä työssä ja IT - alassa on parasta?

Olli & Jukka: Nykyisessä työssä parasta on että saa tehdä konkreettisia tuotteita ja palveluita. Oma työ tulee heti näkyville. Ohjelmistokehittäjän työssä on hienoa, että pystyy ja saa luvan uppoutua täysin asioihin ja ongelmiin, jotta ne tulevat ratkaistuksi. Kiinnostavaa käyttöliittymäsuunnittelussa on se, että ihmiset käyttävät niitä ja täytyy miettiä ratkaisuja aina sekä koodin että ihmisen kokemuksen kannalta. Koodari ei myöskään ikinä ole valmis vaan aina tulee uusia asioita, kieiliä, kirjastoja ja työkaluja, joten aina saa oppia uutta.

On hienoa olla alalla jonka kehitys menee niin huimaa vauhtia eteenpäin. Uusia asioita saa opetella joka päivä ja aina tulee nurkan takaa seuraava kiinnostava ”next big thing” johon saa tutustua. Työmahdollisuudet eivät rajoitu vain IT-taloihin sillä ohjelmistokehitys levittäytyy ja on jo levinnyt lähes jokaiselle toimialalle. Academy oli iso askel uuden uran alussa, mutta se oli kuitenkin vasta alku pitkällä polulla sennukoodariksi.

Mikä on Web Summit ja miksi olitte siellä?

Web Summit on maailman suurin ja paras teknologiatapahtuma. Kahden innokkaan Academy-alumnin lisäksi paikalla oli yli 70 000 muuta osallistujaa 163 maasta ja naisten osuus oli 46,3%. Tapahtumassa on myös yli 200 kumppania, yli 1 200 puhujaa ja yli 2 000 start-upia.

Olli näki LinkedIn:issä tapahtuman postauksen, jossa he jakoivat Open Source -vapaalippuja tapahtumaan ohjemistokehittäjille heidän GitHub -tiliensä perusteella (GitHub = verkossa oleva palvelu johon voi perustaa esim. oman koodauskirjaston). Olli osallistui jakoon, sattui saamaan kaksi lippua tapahtumaan ja kysäisi haluaisiko Jukka lähteä seuraksi. Tapahtumaan lähdimme ennen kaikkea haistelemaan ja oppimaan alan uusimpia tuulia ja kiinnostavimpia trendejä sekä tapaamaan kollegoita ympäri maailmaa.

Mikä tapahtumassa oli kiinnostavinta ja mitä opitte?

Oppia kertyi paljon, tässä molemmilta kolme päälimmäistä!

Jukka:

1. Vaikka tänä päivänä hypetetään paljon uusista teknologioista ja tavoista tehtä IT-palveluita, niin vanhat ja toimivat teknologiat eivät välttämättä ole vanhentuneita. Jos se toimii ja sitä voi helposti ylläpitää, niin ei kannata hypen takia ruvetaan vaihtamaan uuteen.

2. Jos ensimmäisen tuoteversion lanseeraus ei yhtään hävetä, niin olet lanseerannut sen liian myöhäään. Huonoa tuotetta ei pidä lanseerata mutta ei kannata odottaa siihen asti, että se on kaiklta osilta valmis ja loppuun asti kiillotettu.

3. Cowboy coding = ruvetaan suoraan koodaamaan eikä hukata aikaa suunnitteluun. Technology Evangelist on devaaja, joka osaa puhua ihmisille. :D

Olli:

1. Webbipalvelun käyttäjäkokemuksessa on paljon asioita joita voi mitata ja mitatun datan perusteella parantaa tuotetta. Käyttäjäkokemuksen parannus ei ole ainoastaan nappuloiden paikan miettimistä vaan esimerkiksi applikaation suorituskyvyllä voi parantaa sekä käyttökokemusta että sitä kautta tapahtuvaa liiketoimintaa.

2. Lähes kaikki toimialat haluavat mukaan digitalisaation aaltoon. Muutos ei aina ole helppoa sillä digitaalisten palveluiden hyödyntäminen organisaatiossa ei vaadi ainoastaan palveluiden luontia ja käyttöönottoa – koko organisaation toimintakulttuurin on muututtava jotta se saa parhaan hyödyn investoinnista.

3. GraphQL vs REST. API:en käyttö webbipalveluissa kuuluu nykyaikaiseen weppiapplikaatioon. GraphQL ja REST tarjoavat molemmat hieman erilaisen ratkaisun API:en hyödyntämiseen ja niiden hyviä ja huonoja puolia on syytä miettiä ennen kuin valitsee kumpaa niistä käyttää toteutuksessa.

Alumnit kiittävät ja kuittaavat!